Sonce je že prijetno razgrelo ptujske ulice, kar je zagotovo eden izmed vzrokov, da so vrste pred sladolednimi vitrinami vse daljše.

Na Ptuju ohladitev ponujajo številni sladoledarji. Preverili smo, koliko je za kepico treba odšteti in kateri okusi so Ptujčanom najbolj ogreli, no, ohladili srce.

V Jagodi vse bolj priljubljeni veganski sladoledi

V Gelaterii & Cafeterii Jagoda na Potrčevi cesti sladoled izdelujejo sami, slaščičarno vodi že četrta generacija družine. Zaradi koronavirusa letos beležijo občuten upad obiska, podobno kot vsi drugi gostinci na Ptuju.

V Jagodi so povedali, da so zadnjih nekaj let zelo priljubljeni veganski sladoledi, torej brez mleka: »Priljubljeni so tudi okusi, ki jih sladkamo z naravnim sladilom, stevijo. Še vedno pa imajo stranke rade čokoladne okuse, predvsem 'kinder bueno', pa piškot in podobno.«

Cena kepice sladoleda v Jagodi znaša 1,30 evra. Lani je bila 10 centov nižja.

Foto: Gelateria & Cafeteria Jagoda, Facebook

V Borovnici prisegajo na klasiko

V Sladoledu Borovnica, kiosku pri bolnišnici na Potrčevi cesti so povedali, da v prodajo še vedno najbolje gredo klasični okusi sladoleda: »Vanilija, čokolada, lešnik, jagoda, borovnica in tako dalje.«

Ponudba posebnih, bolj eksotičnih okusov je letos skromnejša kot prejšnja leta, saj je tudi povpraševanja manj. V Borovnici ocenjujejo, da je zaradi koronavirusa prodaja sladoleda letos upadla približno za polovico.

Cena kepice pri Borovnici znaša 1,30 evra.

Pri Vaniliji ni okusa, ki ne bi šel v promet

V Sladoledarni Vanilija pri Turnišču vsak dan pripravijo 20 do 30 različnih okusov sladoleda. Skupno število vseh okusov, ki krožijo v ponudbi, pa znaša kar 50. Kateri pa so najbolj priljubljeni? »Ni okusa, ki ne bi šel v promet. Morda najbolj priljubljena pa sta jogurt z gozdnimi sadeži in piškot,« so razkrili v Vaniliji.

Pri Vaniliji je za kepico sladoleda treba odšteti 1,20 evra. Cena je resda za 20 centov višja od lani, a so tudi porcije oziroma kepice letos povečali.

Maribor nekje na sredini

V sladolednici Lastovka v Mariboru bomo za kepico sladoleda odšteli 1,30 evra. V sladolednici so povedali, da zaradi koronavirusa poslovanje ni takšno, kot bi bilo sicer.

Kaj pa imajo Mariborčanke in Mariborčani najraje? V Lastovki odgovarjajo: »Najraje imajo dober sladoled.«

V družinski slaščičarni Ilich je cena velike kepice sladoleda 1,70 evra, velike kepice s posebnim okusom pa 2,50 evra. Za majhno kepico boste odšteli 1,10 evra, za majhno kepico s posebnim okusom pa 1,90 evra. 

Kot pravijo, so strankam, ki so jim »zelo hvaležni, da nas obiskujejo tudi v času korone«, letos poleg sadnih in mlečnih sladoledov ponudili še dva veganska sladoleda, in sicer malina brez dodanega sladkorja, ki je primerna tudi za diabetike, ter čokolada pripravljena na vodni osnovi.

Sicer pa so znani po sadnih sladoledih, ki so pripravljeni brez laktoze s 100-odstotnim sadnim deležem, brez dodanih arom in barvil, povezani z naravnimi povezovalci iz rožičeve moke. Znani pa so tudi po mlečnih sladoledih, pripravljenih iz mlečne osnoce, sladke smetane in raznovrstnih dodatkov, ki so prav tako povezani z naravnimi povezovalci iz rožičeve moke.

Ljubljana draga kot Pariz

V Mariboru so cene sladoleda podobne ptujskim, gibljejo se okoli 1,30 evra za kepico.

Ponudba sladoleda v Ljubljani je zares raznolika, takšne pa so tudi cene, ki se v Ljubljani gibljejo med 1,50 in 2,70 evra.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je lani povprečna cena za liter sladoleda znašala 3,31 evra.

Zgolj za primerjavo, v francoski prestolnici Pariz morate za kepico sladoleda v slavni slaščičarni Berthillon odšteti 2,50 evra.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice