Projektanti so predlagali nov načrt za ptujsko obvoznico. Ta načrt je končno dobil polno podporo vpletenih občin in civilne iniciative.

Ta, nova, varianta ptujske obvoznice ima delovno ime »S5«, popolno podporo pa ji izrekajo županja Mestne občine Ptuj, župani občin Hajdina, Markovci, Videm, Ormož in Gorišnica ter Civilna iniciativa za ptujsko obvoznico

»Po vseh teh dolgih letih smo dejansko prišli do ene sprejemljive variante, ki jo podpira naše celotno območje. Pozdravljam to rešitev in upam, da bo v študiji variant tudi izbrana kot tista, ki je najboljša,« poudarja ptujska županja Nuška Gajšek. Pravi tudi, da optimistično upa, da bo izvedba ptujske obvoznice že čez dve ali tri leta. 

Postopek projektiranja je dolg in mukotrpen, saj terja usklajevanje in sklepanje kompromisov med vsemi omenjenimi občinami, civilno iniciativo, ministrstvom za okolje in prostor, ministrstvom za infrastrukturo in Družbo za avtoceste v Republiki Sloveniji.

Nova »S5« varianta je po menju županov zadovoljiva za vpletene zaradi upoštevanja vseh mnenj in, kot pravijo, tudi z vidika varstva narave, varstva kulturne dediščine in varstva voda. 

»V civilni iniciativi smo veseli, da je prišlo do tega zgodovinskega trenutka, da se je lokalna skupnost poenotila. Kar se tiče variante 'S5', ki so nam jo na grobo predstavili in gre pod zemljo, je za nas sprejemljiva kot nadomestilo za 'S4', ki gre po površju in povozi Ranco in s tem uniči dobršen del možnosti za razvoj Ptuja in v bistvu doprinese samo še k večjemu onesnaževanju in poslabšanju že tako slabih razmer. V nadaljevanju pričakujemo, da bo država odstopila od variante, ki je bila že večkrat ocenjena kot neustrezna s strani lokalne skupnosti,« je povedala Sergeja Puppis Freebairn, vodja Civilne iniciative za ptujsko obvoznico.

Stari varianti lokalna skupnost nasprotuje, saj podre načrtovan prostorski razvoj mesta Ptuj, pojasnjuje Gajškova. Po njenih besedah močno posega v območje stanovanjske gradnje in ima velik vpliv na poselitev. Ta varianta ni dosegla strinjanja tudi zato, ker  naj bi negativno vplivala na območje ob reki Dravi. 

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Tanja (nepreverjen)

Toliko laži in neumnosti pa že dolgo ne! V Spuhlji ne bomo imeli ene ceste pred hišami, druge pa za hišami. Kmetje ne bomo dali niti centimetra zemlje za kako cesto. Katera lokalna skupnost se strinja? Peščica ljudi, ki kar naenkrat govori v imenu CI. Tudi mi smo člani te CI, pa se ne strinjamo s severno varianto. Nam so rekli, da se borimo za južno varianto, oni pa urejajo severno kar mimo vseh. Županja pa tudi ne ve, da južno od Gajk tudi živijo ljudje - razen če kmetje za županjo in CI pač niso ljudje. Cesta bi naj bila vkopana naprej od Gajk, vkopana! Na Ptuju! Kjer je en meter do podtalnice, arheologi pa bodo 50 let žličkali. Čista neumnost.

Peter (nepreverjen)

Valda, da so ostali župani za to, da gre ptujska obvoznica direkt čez Ptuj. Kak pa se ptujska lahko s tem strinja? Pa civilna iniciativa. Noro.

Milan (nepreverjen)

ŽUPANJA MORA LETETI

Marija (nepreverjen)

Spuhljaji bodo spet meli sranje sicer pa so tako vajenii

Ervin Kostomaj (nepreverjen)

Vse lepo in prav. Tukaj bi morali združiti napore da bi dobili še severni most. Vičava, Orešje, ter blokovska naselja so skrajno nedostopna, in kot takšna se ne morejo razvijati. S severnim mostom in obvoznico bi rešili vse. Z mariborske ceste bi v trenutku dosegel rabeljčjo vas in Orešje. Sedaj pa imamo dolge kolone na stari most da pridemo na drugo stran.

Starejše novice