Mnogi so ga pogrešali, zdaj ga bodo mnogi preklinjali. Pred nami je prvi letošnji vročinski val.

Višinsko jedro hladnega zraka, ki povzroča nestabilno vreme s pogostimi plohami in nevihtami, se bo po napovedih državnih meteorologov umaknilo, ob koncu tedna pa se bo k nam razširilo območje visokega zračnega tlaka, ki bo stabiliziralo ozračje. Naši kraji bodo na obrobju azorskega anticiklona, ki nam poleti običajno prinese vročino.

Temperature tudi do 36 stopinj

Prvi letošnji vročinski val bo po napovedih v naših krajih nekoliko zmernejši. V večjem delu Slovenije se bo najvišja temperatura povzpela na 30 do 34 stopinj Celzija, zaradi šibke burje bo najbolj vroče na Goriškem in v Vipavski dolini, kjer se bo živo srebro lahko ogrelo tudi do okoli 36 stopinj Celzija.

»Zaradi pregrevanja bodo vedno višje tudi jutranje temperature. Predvsem v mestnih središčih in na Primorskem bo tako velika toplotna obremenitev, tudi minimalna jutranja temperatura bo okoli 20 stopinj Celzija,« napovedujejo.

Vročinski val vse do sredine prihodnjega tedna

Najbolj vroče bo od nedelje pa do sredine prihodnjega tedna, zaenkrat pa napovedi ne kažejo, da bi se vročina bistveno stopnjevala. Osvežitev za nekaj stopinj nas bo po napovedih meteorologov dosegla v četrtek ali šele v petek. Tudi v tem vročem obdobju pa lahko, predvsem v gorskem svetu, pozno popoldne ali zvečer nastane kakšna vročinska nevihta.

Čeprav je zaradi pogostih krajevnih neviht splošen vtis o vremenu v letošnjem poletju drugačen, je po meteoroloških podatkih do sedaj letošnje poletje približno eno stopinjo nad dolgoletnim povprečjem.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice