Foto: Osnovna šola Breg
Po celostni ureditvi Osnovne šole Mladika je zdaj na vrsti še breška šola. Mestna občina Ptuj je že izdala javno naročilo za idejno zasnovo šole.

Ptujska občina je v zadnjih letih na področju šolstva uredila Osnovno šolo Mladika, preselila upravo vrtca iz najema v dejansko vrtčevsko stavbo, zdaj je pa na vrsti še Osnovna šola Breg.

Ta se spopada s podobnimi težavami, kot se je spopadala Mladika, čas pa je, da tudi ta ptujska šola dobi svojo jedilnico. 

Gradnja že leta 2024

Spomnimo. Aprila letošnjega leta smo poročali, da je Mestna občina Ptuj izdala javno naročilo za izdelavo projektne dokumentacije za celovito rešitev prostorskih potreb breške osnovne šole. 

Za Ptujinfo so takrat povedali, da je trenutno v teku javno naročilo za izvajalca projektne dokumentacije, projektiranje pa bo potekalo še v prihodnjem letu. 

Pričakujejo, da bi se gradnja lahko pričela že leta 2024, potekala pa bo v več fazah v skladu z zmožnostjo zagotavljanja investicijskih sredstev. 

Kuhinja in jedilnica prioriteta, težava tudi v drugih prostorih 

Na občini so aprila za Ptujinfo dejali, da je cilj projekta zagotovitev prostorskih pogojev v skladu z navodili za graditev osnovnih šol.

To pomeni, da morajo urediti jedilnico in kuhinjo. Zagotoviti bi morali tudi prostor za knjižnico s čitalnico in multimedijsko učilnico. Ena izmed večjih težav šole je prav jedilnica, saj večina učencev, razen devetih razredov, malica po razredih, kosila pa imajo ob prostoru ob kuhinji. Močno dotrajana je tudi kuhinja, nekatera oprema je stara do 25 let. 

Obenem morajo umestiti večnamenski prostor, ki bi lahko bil združen z jedilnico in hkrati primeren za različna predavanja, srečanja in manjše prireditve. 

V okviru tega projekta bi zagotovili tudi skupen prostor za učence ob prihodu in izhodu iz šole, rešili problem skupnih šolskih garderob, obenem pa morajo najti rešitev za utesnjeno zbornico in upravne prostore šole. 

Prenove je nujno potrebna tudi telovadnica, zamenjati bi morali neustrezno streho, prenoviti vodovod in ogrevalni sistem ter stavbno pohištvo. 

Ureditev predvidena na območju stavbe

Aprila so na občini za Ptujinfo pojasnili, da odgovora na to, ali bo šola dozidana, še nimajo. To je odvisno od projektne rešitve. 

V razpisni dokumentaciji javnega naročila za idejno zasnovo je sicer zapisano, da je prenova in dozidava predvidena na območju obstoječe šolske stavbe. 

Pri tem so poudarili, da predmet naročila zajema le začetne faze projektne dokumentacije. Projektna dokumentacija za potrebe upravnih postopkov ter dokumentacija projekta za izvedbo in projekta izvedenih del še ni zajeta v tem javnem naročilu. Gre torej le za prvotne načrte šole. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice