V hladnih mesecih moramo vozilom nameniti posebno pozornost in biti še posebej pazljivi. Avto-moto zveza Slovenije in policija ponujata nekaj koristnih nasvetov, da boste lažje 'zvozili' zimo.

Pozimi se najpogosteje soočamo s pomrznjenimi stekli na vozilih, ki nastanejo zaradi nižjih temperatur, na strehah višjih vozil pa se celo lahko nabira led.

Motorna vozila moramo zjutraj ustrezno očistiti, osvetliti in poskrbeti za pravilno opremo, da v prometu ne ogrožamo sebe ali drugih udeležencev, svetuje policija.

Vozila očistite, snega na avtih ne sme biti

Vsa stekla in ogledala morajo biti čista za nemoteno vidljivost v vse smeri. Na vozilih ne sme biti snega, ledu ali drugih snovi, ki bi se lahko raztresale na cesto, motile vožnjo in ogrožale druge udeležence. Zaradi krajših dni je za vidnost pomembno delovanje vseh luči avtomobila. 

Avto-moto zveza Slovenije ob tem opozarja, da se motor najhitreje ogreje, ko avto vozimo. Puščanje avtomobila v prostem teku in šele po tem čiščenje pomeni nepotrebno porabo goriva in prispeva k onesnaženju zraka.

Avtomobil se bo hitreje ogrel z vožnjo kot z delovanjem motorja na mestu. Če je le možno, vozilo čez noč pokrijte in se tako izognite čiščenju stekel, še svetujejo. 

Ob obvezni priporočljiva tudi dodatna zimska oprema

Nižje temperature vplivajo na delovanje akumulatorjev, zato je treba preverjati njihovo delovanje. Mraz vpliva prav tako na tekočine v avtomobilu, pozimi pa je treba uporabljati še primerno čistilno tekočino za vetrobransko steklo, ki prenese do minus trideset stopinj Celzija. 

V tem obdobju so obvezne zimske pnevmatike s profilom najmanj tri milimetre. 

Poleg obvezne opreme pa je pozimi priporočljivo avtomobil opremiti tudi z dodatnimi pripomočki, kot so strgalo za led, metlica za sneg, svetilka, in rezervni kosi toplih oblačil, saj so zimske razmere zelo spremenljive. Poleg tega, seveda, preverite tlak v pnevmatikah, zavorni sistem, delovanje brisalcev in ostalih funkcij.

Razmere na cesti so pozimi nevarnejše, pogosta je tudi poledica, zato je treba temu primerno prilagoditi vožnjo, kar pomeni, da zmanjšate hitrost in povečate varnostno razdaljo, še svetuje policija.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice