Slika je simbolična.
Koronavirus je prvič od začetka epidemije zašel tudi v mariborsko zavetišče za brezdomce, kar od centra za socialno dela, ki z zavetiščem upravlja, zahteva še večje napore za preprečevanje širjenja virusa.

V času epidemije je še posebej težko za brezdomce. Brezdomni posamezniki so ena izmed najbolj rizičnih skupin za okužbo s koronavirusom, predvsem zaradi preteklega življenjskega stila in pridruženih kroničnih bolezni.

V Mariboru trenutno delujeta dve zavetišči za brezdomce, prvega upravlja Center za socialno delo Maribor, drugega pa Nadškofijska Karitas Maribor.

Po tem, ko so se z okužbami s koronavirusom srečevali v drugih slovenskih zavetiščih, pa v mariborskih zavetiščih za brezdomce od začetka epidemije okužb niso zaznali. Do tega novembra.

V zavetišču potrdili dve okužbi s koronavirusom

Zavetišče za brezdomce, ki deluje v okviru Centra za socialno delo Maribor, je nastanitveni program, ki deluje prav vse dni v letu brez izjem. Po navodilih ministrstva za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti, tudi v času epidemije koronavirusa, delujejo neokrnjeno, torej nespremenjeno, še vedno 24 ur na dan, vse dni v tednu oziroma mesecu.

V zavetišču Centra za socialno delo Maribor razpolagajo s štiriindvajset ležišči. Števila teh po sobah niso zmanjševali, ker gre za že nastanjene uporabnike, ki so v zavetišču nastanjeni že pred epidemijo koronavirusa.

Prve okužbe od začetka epidemije so v zavetišču, ki deluje pod okriljem mariborskega centra za socialno delo, potrdili letošnjega novembra. In sicer gre za dve okužbi, prvo so zaznali 11. novembra, drugo pa nekaj dni kasneje, in sicer 16. novembra.

V zavetišču za namen samoizolacije dodatna soba

Kot je za Mariborinfo razložila Marjana Bravc, direktorica Centra za socialno delo Maribor, so ob prvi odkriti okužbi obvestili Nacionalni inštitut za javno zdravje, kjer so jim podali navodila za sprejem dodatnih varnostnih ukrepov za preprečitev nadaljnjih okužb.

»Glede organizacije zavetišča so bile potrebne določene menjave in preselitve oseb, da smo lahko zagotovili, da je oseba sama v izolaciji. Prav tako pa smo zagotovili prosto dodatno sobo, ki je namenjena oziroma pripravljena, če bi bilo še več okužb v zavetišču,« razlaga Bravc.

Novih okužb v zavetišču zaenkrat niso zaznali

Vdor koronavirusa pomeni, da se morajo v zavetišču še bolj dosledno držati vseh ukrepov za preprečevanje in zajezitev okužbe s koronavirusom. 

»Še naprej izvajamo vse preventivne ukrepe, redno prezračevanje prostorov, umivanje in razkuževanje rok, nošenje kirurških mask in vzdrževanje medsebojne razdalje. Prav tako pa smo takoj naslednji dan po potrditvi okužbe, v izogib novim okužbam, organizirali in izvedli testiranje v zdravstvenem domu za vse zaposlene in uporabnike. Obenem pa se dosledno testirajo tako zaposleni kot uporabniki, vsakih 48 ur, da preprečimo izbruh okužb v zavetišču,« poudarja direktorica zavetišča.

Trenutno se v zavetišču nahaja 20 oseb, pri čemer je oseba, ki ima potrjeno okužbo s koronavirusom, v izolaciji.

»Pri tem lahko dodam, da od 16. novembra, ko je bila potrjena druga okužba, do danes, ni v zavetišču nobenih novih okužb. Tudi v bodoče si želimo, da ostane tako, saj nam je skrb za zdravje vseh nas na prvem mestu,« zaključuje direktorica zavetišča.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice