Slika je simbolična.
Salon Sauvignon, vinsko umetniški festival, se je letos preselil na ptujske ulice. Kot je v navadi, pa so tudi letos izbrali najboljšega med sauvignoni.

Letos se je festivala udeležilo kar sedemdeset vinarjev iz vse Slovenije in Avstrije, kar je rekordno število. Obiskovalci so lahko poskusili preko 140 vrhunskih sauvignonov. 

Strokovna komisija pa je tudi letos izbrala šampijona, najboljšega med svojimi. Ta laskavi naziv je pripadel Sauvignonu Pullus iz Ptujske kleti, letnik 2020, suh. Obenem je pobral naziv najboljšega v kategorijah suhih. 

»V komisiji smo bili s kakovostjo vina sauvignon zadovoljni. Največjo skupino so predstavljali sveži suhi sauvignoni letnika 2020, ki so bili izrazito sortno prepoznavni, s tipično sortno cvetico, odlično harmonijo okusov, kar dokazuje, da je slovensko rastišče, še zlasti štajersko, odlično zanje. Prav tako so bili odlični suhi zorjeni ter sauvignoni s pridihom prezrelosti grozdja,« je ob koncu festivala povedal Andrej Rebernišek, predsednik ocenjevalne komisije. 

Preko sedemdeset sauvignonov, a le en je najboljši

Komisija je izbirala med preko sedemdeset vrstami sauvignonov, a naziv šampiona je pripadel Ptujski kleti. A ta ptujski sauvignon se ponaša s še drugimi številnimi nagradami na ocenjevanjih kot so Decanter, AWC Dunaj, Mundus vini Nemčija, Concours Mondial du Bruxelles, Concours Mondial du Sauvignon ter Sommelier Selection.

Na mnogih od teh tekmovanj je prav ptujski sauvignon pobral zlate medalje. 

Od grozdja pobranega v jutranji zarji do rujne kapljice

Kaj pa je recept za zmagovalno vino? Grozdje se pobere zgodaj zjutraj v septembru. Nato se po načelih reduktivne tehnologije brez maceracije predela in pridobi grozdni sok. 

Tak postopek prepreči dostop kisika v sok in tako se prepreči oksidacija in zadrži čim več pristne sortne aromatike grozdja. 

Nato sok prične s fermentacijo, ki poteka pri kontrolirani temperaturi v posodah iz nerjavečega jekla. Temu sledi zorenje na finih drožeh, torej po 'sur lie' metodi. Tam je šest mesecev, temu pa sledi tipizacija vina in stekleničenje. 

Odličen sauvignon pa odlikuje tudi pestra geološka sestava tal, predvsem prod, glina, lapor in ponekod tudi kremen. Vinogradi se razprostirajo na pobočjih gričev v okolici Ptuja, Haloze in Srednje Slovenske gorice. 

Pullus sauvignon je tako kombinacija grozdja iz več različnih izbranih vinogradov. Haloze tako temu vinu podarijo toplino in telo, Srednje Slovenske gorice pa sadnost in svežino. 

Sauvignon kar »skače iz kozarca« 

V Ptujski kleti opišejo sauvignon kot nežne limonaste bledorumene barve. Po vonju je aromatičen, pester, izrazit in širok in tako pravijo, da kar »skače iz kozarca«. 

Vonja se predvsem kosmulja, šparglji, pušpan, seno, trava, čez nekaj trenutkov pa še grenivka in tropsko sadje. 

Okus je tako sočen, kisel in prijetno osvežujoč. Glavna atributa letošnjega šampiona sta tako aromatika in lahkotnost ter dolg pookus. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice