V javnosti se ob umiku župnika, obtoženega fizičnega nadlegovanja otrok, odpirajo številna vprašanja in razprave.

Ljutomerski župnik je zaradi obtožb o nadlegovanju otrok že moral zapustiti svojo župnijo. Andrej Zrim je po dekretu škofa Petra Štumpfa župnijo zapustil v nedeljo in se vrnil domov, saj naj bi se več staršev pritožilo, da je med veroukom nadlegoval oziroma klofutal njihove otroke. 

Zrim je bil sicer že med župnikovanjem v Gornji Radgoni obsojen fizičnega napada na osebo, mlajšo od 14 let, za kar mu je bila prisojena pogojna zaporna kazen.

Umik je uradno potrdil soboški škof Peter Štumpf in v objavi na spletni strani soboške škofije povedal, da se je župnik moral umakniti po navodilih Zakonika cerkvenega prava in na osnovi mnenja Ekspertne skupine za reševanje spolnih zlorab. 

Iz Policijske uprave Murska Sobota so medtem sporočili, da zadeve ne preiskujejo

Nekateri presenečeni, drugi manj

Prebuja pa vest vendarle razprave med krajani, ki župnika bodisi poznajo zgolj po slovesu bodisi imajo osebne izkušnje z njim. Ob obisku Ljutomera smo tako bili priča mešanim odzivom. Mnoge je novica presenetila. 

»Meni je to bila neznanka, to, kar sem včeraj prebrala ... Mislim, da se to v cerkvi ne bi smelo dogajati,« je dejala ena izmed domačink.

Nekateri sogovorniki župnika poznajo v povsem drugačni luči.

»Poznam ga kot brihtnega in pametnega človeka,« pravi krajanka, ki o župniku nima žal besede, in dodaja: »O župnikih jaz nimam kaj narobe povedati, to je dejstvo.«

Prav vsi pa nad tovrstnim početjem niso ogorčeni ...

»Nekdaj so nenehno bili deležni zaušnic, pa so potem iz njih zrasli pametni in pošteni ljudje. Tako da jaz mislim, da so določeni vzgojni ukrepi kar potrebni,« meni eden izmed mimoidočih.

Vzgojna zaušnica ali nedopustno nasilje?

Medtem ko podrobnosti in obseg domnevnega nasilja v primeru ljutomerskega župnika še nista znana, pa zgodba v javnosti vse bolj načenja temo fizičnega kaznovanja otrok.

V časih, ko se kot družba srečujemo z novimi izzivi na področju vzgoje, nekateri prisegajo, da so fizični kaznivi ukrepi, ki so v šolah in cerkvah nekoč bili tako rekoč stalnica, učinkovitejši, drugi pa opozarjajo, da gre za preživeto in škodljivo obliko agresije.

Kaj menite? 

So zaušnice, šeškanje in drugi pristopi 'stare šole' sprejemljivi vzgojni ukrepi ali nedopustna oblika nasilja?

Choices

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice