Skupinica mariborskih študentov se je kljub prostorskim in finančnim omejitvam odločila uresničiti svojo vizijo ... in to kar na nekaj kvadratnih metrih študentske sobe.

»Mala kuhna je rezultat prijateljstva in druženja, ljubezni do kuhanja, hrane in pijače ter predvsem študentskega življenja in vsega kar sodi zraven. Po našem mnenju mladi in predvsem študentje pozabljajo, da si je pripraviti zdrav, poceni in izviren obrok resnično preprosto, ob tem pa se še pozabavati in ohraniti prijateljstvo – v živo, saj se hrane ne da deliti preko socialnih omrežij,« takoj pojasni Andrej Vindiš, ki vihti kuhalnico. Ali pa tortiljo iz rdeče pese. 
 

Majhna le od znotraj

Ideja jih je prešinila pred približno dvema letoma, ko so za zabavo posneli prvi kuharski video, ki pa je požel pozitiven odziv in tako so se odločili nadaljevati. A ob poplavi kuharskih posnetkov, v katerih so prikazani recepti oziroma postopki priprave, so raje ubrali nekoliko drugačno pot. Poleg kuharja Andreja so si brata Niki in Deni Sobočan, Kristjan Kostrevc, Luka Fras in Patrik Kociper razdelili vloge – od izdelave logotipa do snemanja, fotografiranja in promocije.

»A ker je Mala kuhna majhna samo od znotraj, se je treba zahvaliti tudi ostalim, ki so nam kakršenkoli način doslej pomagali in nas podpirajo pri tem, kar počnemo.«

Po študentsko: skromno in izvirno

Ker je prostora – kot že tudi ime pove – bolj malo, pa to še dodatno podkrepi idejo, da »za pripravo okusne hrane ne potrebuješ ogromne kuhinje z ogromno različne posode in pripomočkov«.

»Malo kuhno smo si uredili s pomočjo izvirnosti in skupnih idej: za zaščito stene smo uporabili kar star časopisni papir, za mizo star vzorec laminata, ki so nam ga podarili v trgovini, za poličko desko stare rolke, za popestritev ambienta pa skrbijo razne sveže začimbe.«

Medtem ko se jim zdi ponudba subvencionirane študentske prehrane v Mariboru ogromna, pa je za njihov okus premalo raznolika.

»Ne govorim o tem, da so jedilniki prekratki. Gostinci bi lahko imeli jedilni list z nešteto jedmi, pa bi tipičen študent še vedno izbiral zgolj med dvema ali tremi, kljub pregledu dnevne ponudbe in jedilnega lista. Govorim o tem, da se okusi ponavljajo. Eden izmed glavnih razlogov, da smo si v Mali kuhni začeli kuhat sami, je ravno ta, da ima po nekaj letih vsak hamburger, vsaka pica ali katera druga jed iz take ali drugačne gostilne enak okus.«

Opažajo, da študentje kar pogosto kuhajo tudi sami, vendar pa se poslužujejo klasičnih sestavin. »Razlog verjetno tiči v tem, da če ne eksperimentiraš, nimaš kaj za zgrešiti. A kuhanje je ustvarjalen proces, pri ustvarjanju pa se mora nujno eksperimentirati, saj se le na tak način stvari lahko posrečijo in odkrijejo novi okusi,« razlaga vodilni kuhar Male kuhne.

»Naslednji krožnik bo dobil svojo inspiracijo iz Fish & Chips jedi, ki jo bomo pripravili na malenkost svoj in drugačen način.«

Mali piknik, a z veliko zadovoljstva

Njihova želja se je predstaviti tudi v javnosti, zato so organizirali prvi Mali piknik, ki se je kljub slabemu vremenu izkazal za uspešnega. Idejo si zato želijo ohraniti, in jo z izkoristkom bodočih toplejših dni razviti. Sedaj jih v Mariboru čaka Študentski bogračfest, ciljajo pa tudi na kakšne druge kulinarične prireditve.

Fantje izpostavljajo, da je ob dobrih okusih najpomembnejše druženje, a mimo videza krožnika in kakovostnih sestavin pot ne sme zaviti. »Kot obleka naredi človeka, naredi tudi krožnik jed,« pojasni kuhar, ki mu je zdravnik pred leti odsvetoval gibanje kakšne pol ure po obroku, in to zaradi možnosti anafilaktičnega šoka. A to je že zgodba za prihodnjič.

Ker so običajno kakovostnejše sestavine tudi dražje, skušajo, kadar je le mogoče, objaviti tudi namige, »kako privarčevati, ne da bi ob tem trpela kakovost ali okus jedi«. Čeprav ni nihče izmed članov Male kuhne vegetarijanec ali vegan, pa imajo kar nekaj takšnih lačnih prijateljev, zato za v bodoče pripravljajo tudi takšne jedi, ki jih študentski kolegi že komaj čakajo. Sami pa tudi. 

FOTO: Mala kuhna

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice