Foto: Stanko Kozel
Prikazi obredja tradicionalnih etnografskih likov, ki so potekali že od 24. februarja, so se končali včeraj, ko so se v spremstvu Dubrovniških mestnih stražarjev predstavili še Kurenti.

Prikazi likov na Mestnem trgu so bili paša za oči, saj so prikazali mističnost pustnih likov na Ptuju, njihove tradicionalne oprave in obredje.

Foto: Stanko Kozel

Vsakodnevni prikazi avtohtonih pustnih mask predstavljajo zanimiv in fotogeničen vpogled pustne tradicije, hkrati pa so nepozabno doživetje za otroke, ki slednje šele spoznavajo. Seveda pa Kurentovanje še ni reklo zadnje. Pustni torek bo danes Ptuj spremenil v veliko pustno slavje. Vrhunec dneva bo pokop pusta, s čimer se bo uradno zaključilo 59. Kurentovanje.

Foto: Stanko Kozel

Kurent predstavlja najbolj množičen etnografski pustni liki

Kurent predstavlja najbolj množičen etnografski pustni lik, ki vsako leto v času od svečnice do pepelnice opravlja obhode po vaseh in mestih. Za izvajanje samega obredja je potrebna oprava, ki se imenuje kurentija. Sestavljena je iz ovčjega kožuha, kurentove kape, petih zvoncev in ježevke.

Foto: Stanko Kozel

Po obliki kape poznamo pernatega in rogatega kurenta. Pri pernatem je usnjena maska obdana z ovčjo kožo, puranjimi ali gosjimi peresi in raznobarvnimi papirnatimi trakovi in rožami, privezanimi na usnjene rogove.

Pri rogatem je usnjena maska obdana z ovčjo kožo, na vrhu so vgrajeni pravi kravji rogovi. Pustni lik kurent je omejen na regijo Spodnje Podravje, ki zajema 19 občin. V skupini kurentov je tudi pustni lik hudič - kot simbol potencialnega zla, ki ga kurenti preganjajo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice