Zveza društev kurentov je tudi letošnjo jesen v sodelovanju s Ptujsko kletjo izvedla tradicionalno Kurentovo trgatev, katere rezultat bodo okusili ob svečnici.

Minili so meseci poletne vročine in se prevesili v čas, ko se listje rjavo obarva in klopotci vabijo v trgatev, kurente/korante pa že vabi jesenski hlad, da se ponovno zberejo. Preko 40 kurentov iz društev, ki so del Zveze kurentov, se je udeležilo 2. Kurentove trgatve. Tokrat seveda niso bili v kurentovi opravi, opasani z zvonci in ježevkami v rokah. Te so zamenjali za vedra in škarje.

Pobirali so Laški rizling, ki so ga v Ptujski kleti stisnili v mošt, iz njega pa bodo donegovali vino Mistik. Trgatev so opravili pri kooperantu Ptujske kleti, v vinogradu Koprekovih na Švabovem, ki se ponašajo s kar 50 tisoč trsi. Gojijo jih v Hrastovcu, po domače Na Gospočvem.

Foto: Rado Škrjanec

"Laški rizling, ki smo ga trgali, je izjemno lepo dozorel, grozdje pa je zdravo,« je dejal direktor Ptujske kleti Vinko Mandl.

Prireditev je vsako leto pri drugem kooperantu kleti, saj so tudi društva vključena v Zvezo kurentov, iz različnih krajev. Lani so tako trgatev opravili v vinogradu v Jiršovcih pri Lovrečevih. Takrat so trgali grozdje sorte modri pinot. Iz njega so pridobili vino modri pinot, obdelanega po tehnologiji belega grozdja, saj je bilo vino svetle bakrene barve. Pridelali so kar 3000 litrov vina, ki so ga poimenovali Mistik. 

Kurenti so povezani tako z vinom kot tudi vinogradništvom: »Prinašamo pomlad in s pomladjo se po zimskem počitku vse prebuja. Vsem, ki jih obiščemo, prinašamo rodovitnost, plodnost, dobro letino, veselje in zdravje,« pojasnjuje Vlado Hvalec, predsednik Zveze kurentov. Spomladi tako na primer odprejo delovno sezono v vinogradu.

Po opravljeni trgatvi so kurenti nadaljevali veselo druženje ter se polni novega zagona začeli pripravljati na aktivnosti za kurentov/korantov čas.

Foto: Rado Škrjanec

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice