Slika je simbolična.
Številna ugibanja glede vzroka tragične smrti 16-letnika v fitnesu, možno tudi prekomerno uživanje proteinskih napitkov. Pri nutricionistki smo preverili, kakšna je sestava tovrstnih napitkov ter v kolikšni meri, če sploh, se priporoča njihovo uživanje.

Minuli teden smo poročali, da je v Murski Soboti prišlo do tragičnega dogodka. Med vadbo v fitnesu je umrl 16-letnik. 

V soboškem fitnesu umrl 16-letnik

Dogodek se je zgodil v Fitness Center Murska Sobota, 16-letnik pa je med vadbo doživel srčno kap in se zgrudil na tla. Takoj naj bi ga tudi oživljali, a žal neuspešno.

Kot so nam takrat pojasnili na Policijski upravi Murska Sobota, je šlo za nenadno smrt, nujna medicinska pomoč pa je na kraju mladoletnika oživljala skoraj eno uro. V danem primeru gre torej za dogodek in ne za sum kaznivega dejanja.

Zdravnik je odredil sanitarno obdukcijo. O dogodku pa sta bila obveščena državni tožilec in preiskovalni sodnik, so še pojasnili soboški policisti.

Povod za srčno kap prekomerno uživanje proteinskih napitkov?

Po neuradnih informacijah Sobotainfo naj bi bil sicer preminuli 16-letnik že dlje časa srčni bolnik. Pred in po vadbi v fitnesu pa naj bi prav tako redno užival razne proteinske napitke in energijske dodatke za dodatno moč in energijo na treningih, kar bi lahko posledično slabo vplivalo na njegovo srce. 

Ali so bili tovrstni dodatki v povezavi s srčnimi težavami dejansko povod za srčno kap pri 16-letniku za zdaj še ni znano, glede na številne raziskave pa lahko nekateri izmed teh dodatkov močno pospešijo delovanje srca in vsebujejo večje količine kofeina ter ostalih dodatkov. 

Ker sami glede sestave tovrstnih napitkov in dodatkov ter vpliva na naše zdravje nimamo ustreznega znanja, smo se obrnili na nutricionistko, Mojco Cepuš, ki deluje v ekipi Befit in se ukvarja z zdravo prehrano, prehranskimi dodatki ter hujšanjem.

Povprašali smo jo o tem, kakšna je sestava tovrstnih napitkov, komu se odsvetujejo ter v kolikšni meri, če sploh, jih je priporočljivo uživati. Zanimalo nas je tudi, ali obstaja možnost, da bi tovrstni napitki vplivali na pospešeno delovanje srca pri 16-letniku in posledično srčno kap.

»Velike količine kofeina lahko povečajo tveganje za srčno aritmijo, kap ali celo smrt«

Pojasnila nam je, da je glede povezave uživanja proteinskih napitkov in srčne kapi 16-letnika težko sklepati, ne vemo namreč podrobnosti o tem, kaj je jemal in koliko, če je bil napitek legalen in kupljen v Sloveniji ali preko spleta in podobno. 

»Prav tako ne vemo, kakšna je bila njegova cela diagnoza, kakšno je bilo sicer njegovo zdravstveno stanje. Zato tudi ni primerno sklepati ali je napitek prispeval k srčni kapi ali ne.

Vsekakor pa lahko velike količine kofeina povečajo tveganje za srčno aritmijo, palpitacije, kap ali celo smrt. Za smrtno nevarno količino se smatra od pet do deset gramov kofeina. Toliko ga je, na grobo ocenjeno, v 40 skodelicah kave,« je še dodala Mojca Cepuš.

Slika je simbolična.

»Čisto pri vsakem dodatku je potrebno prebrati deklaracijo«

Nutricionistka je hkrati poudarila, da ne smemo metati vseh tovrstnih napitkov in dodatkov v isti koš, nekateri so lahko tudi kakovostni in so dejansko dobri za naše zdravje. 

»Kakovostni izotoniki in beljakovinski napitki so lahko za športnika ali rekreativca zelo dobra rešitev za boljšo regeneracijo, več vzdržljivosti in podobno,« je dejala.

Dodala je, da je zato izrednega pomena, da se pred uživanjem teh dodatkov vedno pozanimamo o njihovi sestavi.

»Čisto pri vsakem dodatku je potrebno prebrati deklaracijo in se na podlagi tega odločiti ali je nek pripravek primeren ali ne. V kolikor gre za zdravstvene težave, pa ni odveč pogovor z zdravnikom ali nutricionistom.«

»Se najdejo tudi dodatki, ki so nelegalni in se jih lahko kupi le preko spleta ali pa na črnem trgu«

Kot pri vsakih dodatkih in zdravilih, pa je tudi v tem primeru vprašanje, komu se jih priporoča in komu se jih popolnoma odsvetuje. Kdo torej naj nebi užival proteinskih napitkov in energijskih dodatkov? 

»Na to vprašanje se ne da odgovoriti, ker je pripravkov veliko. Nekateri, na primer čista sirotka v prahu, brez dodatkov ali kakšni veganski proteini so primerni tudi za nosečnice. Se pa najdejo tudi dodatki, ki so nelegalni in se jih lahko kupi le preko spleta iz držav z drugačno zakonodajo ali pa na črnem trgu,« je pojasnila Cepuševa in dodala: 

»Pri napitkih za energijo je podobno. Obstajajo dobri in malo manj dobri. Sam kofein ni težava, saj ga ljudje uživamo dnevno s kavami in čaji. Potrebno je res dobro prebrati deklaracijo in se na podlagi naših potreb in zapisanega odločiti kakšno, če sploh kakšno, pomoč potrebujemo pri treningih.«

Kakšne pripravke svetuje kot nutricionistka?

Kot pri vsaki stvari, torej tudi tukaj velja, da smo zmerni in da uživamo tiste dodatke, ki so kakovostni ter primerni za naše potrebe in naše telo. Nutricionistka priporoča predvsem uživanje veganskih beljakovin, vitaminov in mineralnih pripravkov.

»Obstajajo odlični pripravki, pa tudi takšni, ki vsebujejo kopico aditivov in so po mojem mnenju slabši in jih ne priporočam za dolgotrajno uživanje. Lahko pa so beljakovine v prahu tudi dober nadomestek mesa, torej za vegetarijance in vegane. Sama uživam surove veganske beljakovine v prahu, ker bi sicer čez dan zaužila premalo beljakovin.

V svoji praksi, po oceni prehranskega dnevnika klienta in krvne slike včasih svetujem tudi beljakovine v prahu ali kakšne vitaminske in mineralne pripravke. Za izotonične napitke pa raje dam recept in si jih lahko ljudje naredijo sami,« je zaključila Mojca Cepuš.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

jukatan (nepreverjen)

sram vas naj bo,upam da vas svojci tega dečka tožijo, ker ga vlačite v takih člankih.

Starejše novice