Lenarški svetniki zahtevajo zakonito delo sortirnice odpadkov ali pa njeno zaprtje.

Svetniki občine Lenart zahtevajo takojšnjo odstranitev vseh odpadkov iz tamkajšnje sortirnice Salamonovega obrata, preiskavo in analizo vseh dogodkov, povezanih z obratom in požaroma v njem, vključno z delovnimi razmerami, ter zakonito delovanje sortirnice, ali pa njeno zaprtje, poroča STA.

Okoljevarstveno dovoljenje koristi le podjetju

Tudi svetniki so na današnji izredni seji ugotavljali, da je po pregledu okoljevarstvenega dovoljenja in ugotovljenega stanja v podjetju ob obeh požarih tako organizirana dejavnost obrata škodljiva za okolje, prebivalce in zaposlene.

Največ kritik je letelo na okoljevarstveno dovoljenje, ki je po mnenju svetnikov le na papirju in koristi podjetju, ne pa tistim, ki naj bi jih ščitilo. Ugotavljajo tudi, da se iz obrata širi neznosen smrad zaradi prevelikih količin razpadajočih odpadkov.

V sklepih še zahtevajo, da vse predelane in neobdelane frakcije odpadkov odstranijo zaradi nevarnosti pred novim požarom, poglobljen in temeljit pregled vpliva nedavnih požarov na okolje, prebivalce in zaposlene ter analizo vseh vplivov po požaru, sanacijo območja obrata in okolice.

Pristojne službe morajo temeljito preveriti delovne razmere

Od odgovornih zahtevajo izvedbo vseh postopkov za varnost prebivalcev in zaposlenih in odpravo posledic zaradi požarov, revizijo postopka okoljevarstvenega dovoljenja z vključitvijo občine in civilne družbe ter spremembo zakonodaje po hitrem postopku, s katerim naj se lokalnim skupnostim zagotovi možnost sodelovanja stranke v postopku pri izdaji okoljevarstvenih dovoljenj za vse namene.

Glede na to, da so občine po zakonu o varstvu okolja odgovorne za različna področja, med drugim so nosilke javne službe varstva pred požarom, naj bodo te vključene v postopke že pri izdaji dovoljenj, so zapisali v sklepe. Pristojne službe pa še pozvali, naj temeljito preverijo delovne razmere, tudi iz vidika varovanja zdravja pri delu, saj je v obratu zaposlenih skoraj 90 odstotkov invalidov.

Sklepe, ki so zelo podobni ugotovitvam občinskega odbora za komunalno in gospodarsko infrastrukturo, varovanje okolja in urejanje prostora, je soglasno podprlo vseh 13 navzočih svetnikov. Z njimi bodo seznanili predsednika vlade ter ministra za okolje in prostor.

Intervenciji stali dobrih 83 tisoč evrov

Gradivu so priložili poročila gasilske zveze in civilne zaščite Lenart, sklepe odbora za komunalno in gospodarsko infrastrukturo, varovanje okolja in urejanja prostora, kopije okoljevarstvenih dovoljenj ter dveh pritožb občine Lenart na njihovo izdajo. Priložili so tudi odgovore pristojnih in podjetja ob nedavnih požarih v obratu Salomonove družbe.

Ob seznanitvi svetnikov z razmerami so predstavniki gasilcev povedali, da sta jih obe intervenciji, v katerih je sodelovalo 230 gasilcev, stali dobrih 83 tisoč evrov, ob prvem požaru so naleteli na 760 ton mlete plastike, ob drugem pa na 60 do 80 ton plastičnih odpadkov.

Predstavnik policije je pojasnil, da preiskava vzrokov požarov poteka, saj še vedno zbirajo podatke in preverjajo okoliščine, predstavnica nacionalnega inštituta za javno zdravje pa, da analize vzorcev še čakajo, saj trajajo od tedna do deset dni, še piše STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice