Ptujski magistrat ni v najboljšem stanju, predvsem ostrešje je nujno potrebno obnove. So mimoidoči in zaposleni zato v nevarnosti?

Na Mestni občini Ptuj so pojasnili, da je takšno stanje ptujske Mestne hiše odraz starosti ostrešja in pomanjkanja sredstev za vzdrževanje: »Če pa k temu dodamo klimatske dejavnike, kot so pogosta neurja, zatekanja in zmrzovanje pozimi, pridemo do preperelih desk, pa tudi tramov. Opeka je zaradi starosti vse bolj preperela, svoje pa dodaja tudi pogosta toča.«

Zagotovili so, da skrbijo za funkcionalno urejenost stavbe in izvajajo občasna investicijska vzdrževalna dela: »Po neurjih in zimah se opravijo redna vzdrževalna dela, kar zagotavlja, da ni večje ogroženosti za mimoidoče in zaposlene.« Mestno hišo so pregledali tudi po silovitem neurju 7. julija letos. Ugotovili so, da je bila na ostrešju poškodovana opeka, kar je povzročilo zatekanje v notranjost stavbe.

Ptujsko Mestno hišo so leta 1989 razglasili za nepremični kulturni spomenik lokalnega pomena. V registru so jo opisali tako: »Dvonadstropna vogalna stavba s konzolnim vogalnim pomolom in razgibano fasado ter notranjim dvoriščem. Neogotska zgradba arhitekta Maxa von Ferstla iz leta 1906.« Še zanimivost: stavba zaradi lokacije na vogalu nosi kar dva naslova – Mestni trg 1 in Lackova ulica 2 a.

Pripraviti bo treba milijon evrov

Ptujski magistrat ne zadošča standardom varnosti pri delu, energetske učinkovitosti in enakih možnosti dostopa v stavbo za vse občane. Zato bi bilo treba menjati okna, obnoviti fasado, obnoviti instalacije in zgraditi dvigalo. Obnova bi morala potekati v skladu z zahtevami Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Na Mestni občini Ptuj z okvirno vrednostjo investicije obnove Mestne hiše še ne razpolagajo; informativne izračune potrebnih del za sanacijo stavbe namreč pravkar še zbirajo. »Ocenjujemo, da bi vrednost investicije znašala več kot en milijon evrov,« so povedali.

Ptujska občina se je leta 2009 že prijavila na razpis za sofinanciranje obnove strehe, na katerem pa žal ni bila uspešna. Na občini so povedali: »Prizadevanja županje so, da bi občina pridobila evropska, pa tudi državna sredstva ali vsaj ugoden kredit.«

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Hrvaska lastnina (nepreverjen)

... mestna hisa je bila nekoc v hrvaski lasti

Starejše novice