Zaradi epidemije novega koronavirusa se množična pesniška pobuda Plačaj z verzom, ki jo ob svetovnem dnevu poezije podpira Julius Meinl, dunajska pražarna kave, seli na splet.

Na družbenih omrežjih Instagram in Facebook bo potekala v obliki pesniškega natečaja, izbrani verzi pa bodo objavljeni v edinstveni zbirki instapoezije različnih avtorjev.

To soboto bi na svetovni dan poezije morala potekati akcija Plačaj z verzom. V sodelovanju z organizacijo Worldreader Julius Meinl zbrane verze letos usmerja v boj proti nepismenosti v državah, izvoznicah kave, kot so Etiopija, Kenija in Indija, so v sporočilu za javnost zapisali organizatorji akcije. 

Toda koronavirus je te načrte nekoliko pokvaril, kar pomeni, da bo akcija, globalno gledalo, precej okrnjena. 

»Natečaj #instapoezije poziva k množičnem pesnjenju prek družbenih omrežij V Sloveniji so se organizatorji ob popolni zaustavitvi javnega življenja odločili, da pesniško pobudo preselijo na družbena omrežja in že začeti natečaj #instapoezije podajšajo in razširijo. V natečaju za prvo zbirko instapoezije lahko do vključno 21. marca sodelujejo vsi polnoletni uporabniki omrežja Instagram in Facebook, in sicer z javno objavo avtorskega verza na osebnem profilu, ki mu dodajo ključnika #placajzverzom in #natecaj 1,« pojasnjujejo.

Tako kot vsako leto, bodo najboljši verzi tudi tokrat predstavljeni v posebni pesniški zbirki, deset izbranih avtorjev pa bo nagrajenih tudi s finančno nagrado. 

Pravila in pogoji natečaja so objavljeni tukaj.

Starejše novice