Foto: Facebook profil Judo klub Drava Ptuj in Facebook profil Zavod za šport Ptuj
Letos svoje okrogle obletnice slavijo kar trije športni klubi na Ptuju. Atletski klub Ptuj, Judo klub Drava in Šahovsko društvo Ptuj slavijo visoke jubileje.

Šola šaha na Ptuju pritegne veliko mladine, odlični rezultati pa se že kažejo

Šahovsko društvo Ptuj slavi kar častitljivih 85 let delovanja. Ponosni so na svoja dolga leta delovanja in poudarjajo, da jim jubilej pomeni ogromno. Ponosni so tudi na zavidljive rezultate, ki so Ptuj ponesli tudi v svet, ter na svoje mlade šahiste, ki jih Ptuj, glede na svojo majhnost, premore veliko. 

»Malo je društev, ki se lahko pohvalijo s taki jubilejem, saj smo v tem času nabrali ogromno dobrih rezultatov, prepoznavni smo v svetu in Sloveniji. Ker smo tako dobro delovali smo v svoje vrste vključevali ogromno mladih šahistov,« pove predsednik Danilo Polajžer in doda, da jubilej pomeni posebno veliko tudi članom, ki so v društvu skorajda od začetkov. 

Ponosni so na svoje šahiste, ki so postali državni prvaki kar trikrat, torej v letih 1994, 2007 in 2008. Poseben dosežek pa so dosegli tudi ptujski šahisti, ki so igrali v olimpijski reprezentanci Slovenije.

Področno tekmovanje osnovnih šol v šahu. Odziv na tekmovanja kaže, da je zanimanje za šah tudi na Ptuju veliko, na kar so ponosni tudi v društvu (foto: Zavod za šport Ptuj).

V dolgih letih obstoja so naleteli tudi na ovire. Pri tem se Polajžer spomni predvsem na leti 2007 in 2008, ko se je pojavila menjava generacij, v društvu pa se je pojavila praznina. Starejši šahisti so nehali aktivno šahirati zato je moralo društvo v svoje vrste pritegniti mlajše igralce.

»V teh letih je bila ustanovljena šahovska šola. Moramo se pohvaliti, saj smo v naslednjem letu ostvarili novo generacijo mladih šahistov. Šola deluje še vedno, rezultati pa so že vidni,« ponosno doda predsednik. 

Svojo dolgo tradicijo delovanja pa bodo počastili tudi s kroniko, ki bo nadaljevanje kronike izdane leta 2005. Tudi to, naslednjo kroniko bo urejal Janko Bohak, počastila pa bo uspehe društva zadnjih petnajst let.

Judo ali kako pravilno pasti 

Nekoliko mlajši klub je Judo klub Drava Ptuj, ki letos slavi kar 60 let. Tudi vodja judo kluba Vlado Čuš je ponosen na pretekla leta in dodaja, da je to priložnost, da se ozrejo nazaj. 

»Če pogledamo področje množičnosti, športa mladih, šolskega športa in selekcijsko vrhunskega športa je Judo klub Drava povsod prisoten,« ponosno pove vodja in doda, da so njihovi športniki najvišje kakovosti za vrhunski šport. 

Posebno so ponosni tudi na projekt Naučimo se padati, saj v sklopu tega projekta otroke v osnovnih šolah učijo - padanja. Tudi to je namreč del zdravega gibanja in obrambe pred poškodbami. Otroke pa na zabaven način navdušujejo tudi nad športom.

»Prostori postajajo tesni, želimo se širiti. Človek pričakuje da bi lokalna skupnost imela razumevanje, saj smo odlični promotorji Ptuja v mednarodnem merilu,« doda Čuš.

Pove, da je prav prostorska stiska njihov največji izziv, s katerim se soočajo že zadnjih dvajset let obstoja. Ob tem so hvaležni prav sponzorjem, ki jih je veliko. Tako lahko svojim športnikom zagotovijo primerne razmere glede na visoke nivoje na katerih se borijo.

Članska ekipa ptujskega judo kluba v letih 2019 - 2020 (foto: Judo klub Drava Ptuj).

Atletika je na Ptuju prisotna že 40 let

Najmlajši med letošnjimi športnimi slavljenci pa je Atletski klub Ptuj, kjer slavijo 40 let obstoja. Tudi ta ptujski športni klub se lahko pohvali z zavidljivimi rezultati in izjemnimi športniki, ki so se blesteli tudi na Olimpijskih igrah. 

Ptuj pa velja pa kar za center slovenske atletike, saj so leta 2005 pridobili pokrito štiri stezno atletsko dvorano, ki je pomemben prispevek športu v celotnem Spodnjem Podravju.  

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice