Meseca september in oktober predstavljata vrhunec gobarske sezone. Vendar pa morate biti pri gobarjenju previdni, saj lahko "vpliva" tudi na vašo denarnico in vaše zdravje.

Letošnja gobarska sezona se bliža vrhuncu, a bo zaradi slabšega vremena nekoliko slabša, kot je bila prejšnja. To naj bi se med drugim poznalo tudi pri priljubljenih vrstah, kot so jurčki in lisičke.

Gobarjev je seveda tudi letos kar nekaj, toda vedeti moramo, da pri nabiranju gob veljajo določene zakonitosti, ki jih moramo upoštevati, sicer tvegamo precej visoke denarne kazni. Te določa Uredba o varstvu samoniklih gob in med drugim veleva, da lahko posameznik v enem dnevu nabere največ dva kilograma gob.

Globa tudi do štirih tisočakov

Nabrane gobe morajo imeti razvidne morfološke značilnosti, na podlagi katerih je mogoče zanesljivo določiti vrsto, prepovedana je uporaba pripomočkov, ki bi lahko poškodovali rastišče ali podgobje, gobe je treba grobo očistiti že na rastišču, prenašati pa jih je dovoljeno le v trdni in zračni embalaži.

Uredba hkrati opredeljuje tudi področje prodaje. Tako posameznik sme prodati le količino gob, ki jo lahko nabere sam ali skupaj z družinskimi člani; v prodajo sme torej le zmnožek dveh kilogramov s številom družinskih članov.

Na vas bodo tako v gozdovih prežali opravljajo predvsem okoljski in gozdarski inšpektorji. V kolikor presežemo dovoljeno število nabranih gob, s tem tvegamo tudi precej visoko kazen. Globa namreč znaša od 250 evrov do 2.500 evrov, za pravno osebo oziroma za samostojnega podjetnika pa celo od 400 evrov do 4.000 evrov.

Poznamo tri tisoč vrst gob, dvesto jih je strupenih

Vendar pa količina gob in morebitna globa ni edina nevarnost, ki preti zaradi nabiranja gob. Na svetu namreč poznamo približno tri tisoč vrst gob, od tega jih je približno dvesto strupenih. Je pa tudi nekaj takšnih, ki spadajo med ogrožene vrste in jih je prepovedano nabirati, saj jim grozi, da bodo iz naših gozdov izginile.

Učinki ob zaužitju slednjih se lahko močno razlikujejo in segajo vse od prebavnih motenj pri blagih zastrupitvah pa do smrti pri hujših primerih.

Kdaj je največ zastrupitev?

Glede na to, da meseca september in oktober predstavljata vrhunec gobarske sezone, sta tudi meseca, v katerih je največ zastrupitev z gobami. Seveda do te prihaja tudi v času izven sezone, razlog za to pa je predvsem uporaba neužitnih vloženih ali zmrznjenih gob.

V splošnem število zastrupitev predvsem po zaslugi ozaveščanja upada, število smrtnih primerov pa se je tako v minulih letih zmanjšalo na nič do en primer na leto. Še pred približno dvema desetletjema je zaradi zastrupitve z zeleno mušnico denimo letno umrlo do deset ljudi.

Kako ukrepati?

V primeru kakršnihkoli težav po zaužitju gob je priporočeno takojšnje posvetovanje z zdravnikom.

Običajno najprej opazimo slabost, bruhanje in drisko. Prvi simptomi se pri gobah, ki povzročajo le gastrointestinalni sindrom, začnejo kmalu, v roku dveh ur po zaužitju, pri zastrupitvi z zeleno mušnico pa šele po vsaj šestih urah.

Čakati, da se bodo težave same uredile, je tvegano, saj tako izgubljamo dragocen čas, ki je ključnega pomena pri preprečevanju najhujših učinkov ob morebitni zastrupitvi z zeleno mušnico.

Za razliko od zastrupitve s strupenimi gobami, ki povzročajo le prebavne motnje in zahtevajo kvečjemu simptomatične ukrepe, ta namreč terja takojšen, specifičen odziv.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice