Slika je simbolična.
Prav danes je bil posebno težko pričakovan dan za dijake in dijakinje, ki so odpisali splošno maturo.

Splošna matura se je letos začela 4. maja z esejem iz slovenščine. Nekateri dijaki so 13. maja pisali tudi glasbeni sestavek. 

Temu je sledil drugi del izpita iz slovenščine, ki je otvoril pisne izpite. Potekal je 31. maja. Nato so 1. junija potekali izpiti iz filozofije, psihologije, sociologije, 2. junija iz biologije, 3. junija iz geografije, 4. junija iz mehanike, elektrotehnike, računalništva, biotehnologije, ekonomije, materialov, likovne teorije, glasbe, sodobnega plesa, zgodovine in teorije gledališča in filma. 

Matematika je sledila 5. junija, umetnostna zgodovina pa 7. junija. 8. in 9. junija sta sledila izpita iz nemščine in zgodovine, 10. junija pa ruščina, latinščina in grščina. 

S fiziko so se dijaki in dijakinje spopadali 11. junija, z drugimi jeziki in informatiko pa 14. junij. Dijaki, ki so opravljali izpite iz španščine in francoščine so izpit pisali 15. junija, iz kemije pa 16. junija. 

A najbolj pričakovan datum za dijake je bil prav današnji, 12. julij, dan, ko dijake seznanijo z uspehom na splošni maturi.

Med ptujskimi dijaki in dijakinjami sedem zlatih

O uspehu na letošnji splošni maturi smo povprašali Boštjana Šerugo, ravnatelja Gimnazije Ptuj. Povedal je, da je v šolskem letu 2020/2021 splošno maturo uspešno opravilo 95 odstotkov vseh dijakov, ki so pristopili. 

»Letošnja generacija je presegla rezultat generacije preteklega leta, tudi v deležu dijakov, ki so dosegli odličen uspeh na splošni maturi,« doda Šeruga. 

Odličnih dijakov je 27 odstotkov, med njimi pa je letos kar sedem zlatih maturantov. Pri tem gre za dijake, ki so dosegli 30 točk ali več. Povprečno število točk maturantov je letos 20,7. 

Tudi letos pa bo podelitev spričeval svečana, namenjena pa bo zgolj maturantom. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice