Na Trg svobode pred »hramom Njegove Visokosti« se vrača Špricer fest, ki ga organizira Društvo ljubiteljev svetega špricerja, tokrat že sedmič.

V Mariboru se bo jutri že od 11. ure naprej odvijal zdaj že tradicionalni Špricer fest, kjer tudi tokrat predstavljajo izvrsten izbor »štajerskih vinskih zakladov«, kakor izbrano vinsko ponudbo imenujejo v Društvu ljubiteljev svetega špricerja.

»Društvo ljubiteljev svetega Špricerja deluje že od leta 2013,« za Mariborinfo spregovori predsednik društva Andrej Švejda. Ime društva je, kot pravijo, nastalo iz 'heca' in »je povezano s popularnostjo te pijače v naši regiji in smo dodali špricerju pač izraz 'sveti'kot nek poudarek vsemu temu.«

Ko ga povprašamo, če Štajerci še vedno tako zelo častimo špricer, nas z odgovorom preseneti: »Še in zmeraj bolj. Tudi špricer vina oziroma zvrsti so v zadnjih letih pridobila na kakovosti in se ni bati za prihodnost špricerja.«

Špricer poznajo tudi v sosednjih državah: »Madžari trdijo, da naj bi prvi zmešali vino s sodo ... Pa vendar naj bi izhajal iz Avstrije, iz 19. stoletja – torej je špricer dobro poznana in cenjena pijača tudi v tujini.«

Jutrišnji Špricer fest že sedmič po vrsti

Kaj prinaša za prijeten začetek konca tedna Špricer fest tokrat? »Pokušina primerno ohlajenih vin – špricerjev. Ponujali bomo vina 13 različnih vinarjev iz okoliša Maribora, ki jih točimo izključno v steklene kozarce, mešamo jih z Radensko. Nastop glasbenih skupin Akustični orgazem in Groovocado - hrano, ki se poda k špricerju,« je Andrej Švejda. 

Rdeča nit dogodka je »predvsem pokušina različnih zvrsti in dvig nivo kulture pitja špricerja, druženje ob sveti kapljici ter dobri glasbi«. Sicer pa si organizatorji želijo, da bi »čez dan prireditev obiskalo najmanj 1000 ljudi«.

Švajga zaključuje z vabilom na Špricerfest »od 11. ure dalje na plato pred Vinagom, poskusite odlične špricerje naših vinarjev in vedeli boste, zakaj je špricer sveti«.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice