Narašča število okužb v delovno aktivni populaciji, torej pri populaciji od 35. do 54. leta starosti. Zakaj?

Na današnji vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so danes sodelovali namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Nuška Čakš Jager, direktorica družbe DEOS Irena Vincek, predstavnik ministrstva za notranje zadeve Borut Jakopin in vladni govorec Jelko Kacin.

Pozitiven vsak tretji, ki se je testiral

V Sloveniji smo danes ponovno zabeležili veliko novih primerov okužb s koronavirusom, najbolj v oči bode 57 smrti in visok delež tistih, ki so bili pozitivni. Ta je znašal kar 33,8 odstotka, kar v praksi pomeni, da je bil pozitiven vsak tretji, ki se je testiral.

»Aktivnih primerov v Sloveniji imamo nekje dvajset tisoč. Delež pozitivnih je ponovno visok, vidimo nihanje, ki se pojavlja že nekaj časa. Potrebno je povedati, da se v domovih za starejše uvajajo hitri testi, kar bo vplivalo na porast zaznanih primerov v domovih starejših občanov. Današnje povečano število okuženih gre morda pripisati uvedbi hitrih testov. Pozitivne rezultate hitrih testov namreč potrjujemo s PCR testi,« visok delež pozitivnih pojasnjuje Čakš Jager, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Neupoštevanje ukrepov na delovnem mestu

Večjih sprememb glede na statistične regije ni, velik porast pa opažajo v skupini tistih, ki so stari 85 leta ali več, kar sovpada z okužbami v domovih za starejše.

Narašča tudi število okužb v delovno aktivni populaciji, torej pri populaciji od 35 do 54 leta starosti.

»Ankete nakazujejo, da posamezniki ne upoštevajo osnovnih ukrepov za preprečevanje širjenja, torej nošenje mask, distanca, higiena rok in kašlja. Ti ukrepi so nujni tudi na delovnih mestih. Kljub vsem načrtom in spodbudam na delovnih mestih je potrebno, da vsak posameznik pravilno izvaja ukrepe in navodila. Ljudje priznavajo, da na delovnih mestih ne nosijo mask in ne upoštevajo distance ter se sprostijo bolj, kot bi se lahko,« dodaja.

Na to, kaj je drugače v drugih državah, kjer imajo podobne ukrepe in številke padajo, odgovora ni imela. Prav tako ni želela komentirati vprašanja, če je vlada prepozno sprejela ukrepe.

Glede odpiranja šol pa je dodala, da epidemiološka situacija ni dobra, bo pa odločitev o odprtju šol sprejela skupina strokovnjakov, saj ni epidemiološka situacija edini dejavnik.

Kdaj in kako lahko greste na Hrvaško?

Naša južna soseda je z včerajšnjim dnem uvedla strožje ukrepe, ki veljajo tudi za prebivalce Slovenije. Vstop na Hrvaško je možen samo z negativnim PCR testom, ki ni starejši od 48 ur. Kdor ima možnost osamitve, lahko na Hrvaško vstopi brez testa in se testira na Hrvaškem.

»Izjeme za vstop na Hrvaško brez testa: delavci v ključnih dejavnostih, obmejni in napoteni delavci, sezonski delavci (vračanje v roku 12 ur), učenci, dijaki, študentje in stažiste v dnevnem izobraževanju (vrnitev v 12 ur), vozniki v mednarodnem prometu. Vstop na Hrvaško brez negativnega PCR testa je možen tudi za tranzit, ki je opravljen v manj kot 12 urah. Vstopajo lahko tudi pacienti zaradi neodložljivih zdravstvenih razlogov,« je povedal predstavnik ministrstva za notranje zadeve.

Je ukrepov premalo ali preveč?

Na koncu je besedo dobil tudi vladni govorec, ki je odgovoril na vprašanje glede morebitnega sproščanja ukrepov, ki ga bo vlada obravnavala danes. 

»Ali je ta dokument dovolj dobro razdelan, ali je še potrebno dodati kak element bo ocena, ki bo sprejeta danes popoldan. Na tej podlagi se bo tudi odločilo, ali bo jutri lahko vlada jutri sprejela to strategijo kot celoto ali pa bo razpravljala samo o nekaterih ukrepih, za katere se je pokazalo, da so v tem trenutku tako pomembni, da je treba o tem tudi odločiti. Več vprašanj je bilo že o tem, ali je ukrepov premalo, kaj bi se še dodalo. Obstoji tudi druga šola, ki pravi, da je ukrepov morda preveč, morda kakega lahko brez težav pogrešamo, da bi se ljudje lahko osredotočili na ključne ukrepe,« meni Kacin.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice