Foto: Mestna občina Ptuj, Facebook
Svetovni sprejem Luči miru iz Betlehema so minulo soboto pripravili na Dunaju. Od tam je slovenska odprava skavtov plamen prinesla v Slovenijo, danes zjutraj tudi na Ptuj.

Skavte je v svoji pisarni sprejela županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek. Prinašalci luči so ob predaji plamena prebrali tudi letošnjo poslanico.

Plamen Luči miru iz Betlehema namreč predstavlja mnogo več kot le svetlobo in toploto, saj s seboj prinaša pomembno sporočilo. Letošnje geslo akcije je Ne boj se goreti!

»Akcija Luč miru iz Betlehema izhaja iz Avstrije. Leta 1986 so na avstrijski nacionalni televiziji ORF ljudem v zameno za zbran denar za otroke s posebnimi potrebami dali plamen, ki je bil prižgan v kraju Jezusovega rojstva v Betlehemu. Od takrat se je akcija razširila po skoraj vsej Evropi in zahodnem delu Azije, širi pa se tudi v Ameriko,« so pojasnili v Združenju slovenskih katoliških skavtov in skavtinj.

Plamen bo zasvetil tudi na Kredarici

Luč miru iz Betlehema so skavti ponesli po Sloveniji na območne sprejeme v Novo Gorico, Žiri, Moravče, Cerknico, Grosuplje, Novo mesto, Ljubljano, Maribor in Mozirje.

Skavtski voditelji na lokalni ravni bodo poskrbeli, da bo Luč miru iz Betlehema prišla v čim več domov in ustanov. Ponesli jo bodo tudi predsedniku države, varuhu človekovih pravic, policajem, vojakom, veleposlanikom, ministrom in tako dalje. Plamen bodo ponesli tudi na najvišje ležečo kapelico v Sloveniji, kapelico Marije Snežne na Kredarici.

Odpravo Luči miru iz Betlehema sestavljajo člani Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, Združenja bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov, Slovenske zamejske skavtske organizacije in Zveze tabornikov Slovenije.

Foto: Mestna občina Ptuj, Facebook

Letošnja poslanica Luči miru iz Betlehema

Luč je tu. Čaka, da jo ponudim bližnjemu in z njenim plamenom med nama zanetim mir. Vendar se bojim ...

Česa se bojiš?

Strah me je, da moj plamen ni dovolj velik in jaz nisem dovolj dober, da ga ponudim drugim. Kako naj jim stopim naproti, da me ne bodo odrinili od sebe? Kaj, če zaradi mene zavrnejo plamen in mir, ki ju prinašam?

Res je, da nikoli ne boš dovolj dober za vse. A zakaj bi te to ustavilo?

Kako naj bi me ne zaustavilo?

Nikoli ne moreš ugajati vsem, a zame boš vselej dovolj dober, ker te imam rad. Ko se tega zaveš in v svetlobi plamena, ki ga nosiš, pogledaš sočloveka, vidiš, da je tvoj brat in ne nasprotnik, tvoja sestra in ne sovražnica.

Naj potem še gorim?

Vedno. Samo z lučjo lahko preženeš temo in samo z ljubeznijo lahko prižgeš mir. Ne boj se goreti!

Pomoč bo šla v Slovenijo, Albanijo in Brazilijo

Akcija Luč miru iz Betlehema ima tudi dobrodelen namen. Letos bodo z zbranimi sredstvi podprli tri projekte. Del sredstev bodo namenili društvu Žarek in programu Naj mladih ne vzgaja ulica. Z delom sredstev bodo podprli misijonarje v Albaniji. Tretji del zbranega denarja bodo namenili misijonarkam, sestram salezijankam, v Braziliji.

Prispevke bodo skavti pobirali s prodajo svečk, prostovoljnimi prispevki z donacijami preko SMS-sporočil s ključno besedo LUC1 ali LUC5 na 1919.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Lep katoliski obicaj (nepreverjen)

Tako se Katolicani povezujejo po svetu. Ce bi le to izviralo iz Vatikana - in ne iz Avstrije.

Starejše novice