Šestmesečni Luka iz Gornjega Lakoša v občini Lendava potrebuje našo pomoč.

Na videz zdrav deček že od rojstva trpi za zdravstvenimi težavami. Te so postale očitne že v ljubljanski porodnišnici, kjer so zdravniki ugotovili, da bo dojenček potreboval številne operativne posege in fizioterapije.

Ob zatrdelih sklepih tudi težave s srcem in dihanjem

Kot je povedal njegov oče Franc, sta s partnerico Majo takoj po rojstvu bila seznanjena, da je njun sin bil rojen z zatrdelimi sklepi ter s skrčenimi mišicami. Kolke je imel izpahnjene, saj so sklepe potegnile skrčene mišice, tudi kosti v stopalih niso bile povsem na mestu. Zaradi odebeljene zaklopke je že takoj po rojstvu prestal operacijo na srcu, zdaj pa so se pojavile še težave z dihanjem in zoženim grlom.

Malček potrebuje številne operacije in fizioterapije. Slednjih je prestal že precej in prinesle so viden, vendar ne zadosten napredek:

»S fizioterapijami smo začeli, ko je Luka bil star šele štiri dni. Rokice in nogice je imel čisto skrčene, skrčene je imel tudi prstke. Vse prizadete okončine lahko sedaj že dokaj raztegne, a potrebuje še več fizioterapij,« pojasnjuje oče. Dodaja: »Kakšna bo uspešnost, ni povsem znano, a kot starša lahko poveva, da je že sedaj več kot očitna.« 

Po oceni zdravnikov bi uspešnost ob nadaljevanju s takšno intenziteto lahko bila tudi več kot 90-odstotna. Toda terapije, ki lahko Luki edine zagotovijo svetlo prihodnost, so izjemno drage.

Posegi v tujini in mnoge rehabilitacije

Luko zdaj med drugim čaka pot v Nemčijo, saj so tam za njegove težave bistveno bolj usposobljeni. Stroške operacije bo sicer plačala zdravstvena zavarovalnica, toda sledile naj bi še izjemno drage fizioterapije v Nemčiji, Sloveniji in na Madžarskem.

Te pa zdravstvena zavarovalnica v Sloveniji lahko krije le v skromnem številu – eno ali dve na teden. Vsako naslednjo terapijo bo družina Budin-Kepe torej morala plačati iz lastnega žepa.

»Operacija se bo začela na stopalih, saj ima izpahnjeno peto, pa tudi kosti niso zrasle po vrstnem redu. Za tem sledi operacija kolen in kolkov. Kolki namreč še vedno niso v šalčki stegnenice. Nadaljnje zdravljenje bo v Sloveniji, kot tudi okrevanje in rehabilitacija, ki bo trajalo nekaj več kot dve leti, Luka pa bo primoran nositi še opornice. Tudi čez noč. Te sicer nosi že sedaj,« razlagajo starši.

Zbrali dobrih 6.500 evrov

K sreči se je Slovenija hitro odzvala z donacijami in prostovoljnimi prispevki za bolnega malčka. Na pomoč pa so priskočili tudi gasilci iz Prostovoljnega gasilskega društva Radmožanci. Ti so v vaškem domu v Radmožancih organizirali dobrodelni koncert.

Obiskovalci so se v nabito polni dvorani vaškega doma prepustili glasbi in petju številnih ustvarjalcev, zaključna zahvala matere Maje in predsednika Prostovoljnega gasilskega društva Teodora Lebarja pa je zbrane vidno ganila.

Nastopili so Kvintet Aeternum, Ethnotrip, skupina Skok, Robi Horvat, Dvojezična osnovna šola Genterovci, Tjaša Šimonka, mala vokalna skupina Lirika, Dobronaki Nótazók, Janet Neubauer, Nimam časa, Ališa Lebar Gor, Elisa Lebar, Alja Gal, citrarska skupina Pünksodi Rózsa iz Doline ter Naca és Mari.

Do včeraj so zbrali skupno 6.533 evrov sredstev. Od tega se je kar 2.623 evrov z nakazili steklo na račun Rdečega križa, 1.785 evrov so zbrali s prodajo vstopnic, s prostovoljnimi prispevki pa še dodatnih 2.125 evrov. Pomoč bo Luki zdaj omogočila več kot 200 nujno potrebnih terapij.

Še vedno sicer lahko pomagamo prek Rdečega križa, OE Lendava:

Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Lendava Kranjčeva ulica 4 9220 Lendava TRR: SI56 0312 4100 0922 524 Sklic: SI00 1202-01032020 Namen: POMOČ LUKA

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Milena (nepreverjen)

Dajte se vklopit sms donacije

Starejše novice