Izkopavanja na območju ptujske bolnišnice, kjer nameravajo zgraditi urgentni center, so razkrila zanimive najdbe, poroča STA.

Na predelu mesta, kjer danes stoji bolnišnica, je v rimskih časih delovalo več obrtniških delavnic, ki so izdelovale tako gradbeni material kot posodo različnih oblik. Med njimi je vodila glavna cesta Poetovio - Savaria, v bližini katere je bilo več grobišč.

Tako so za STA pojasnili v arheološkem podjetju PJP, ki vodi izkopavanja, da so že na začetku vedeli, da ponovno posegajo v del rimske obrtniške četrti, in sicer na podlagi dognanj iz predhodnih izkopavanj, ki sta jih vršila Zavod za varstvo kulturne dediščine Maribor leta 1989 in Pokrajinski muzej Ptuj med leti 1990 in 1991.

Od temeljev in opekarske peči ...

Naleteli so na dele obrtniške cone in našli ostanke dveh objektov. Prvi, ki je velik približno 15 krat 10 metrov in ima tri prostore, se nahaja na severnem delu izkopnega polja. Njegovi temelji so se ohranili do 30 centimetrov višine. Grajeni so bili iz rečnih oblic, ponekod povezanih z malto. Zanimiva najdba je bil jarek, ki se je nahajal zahodno od omenjenega objekta in je bil poln raznovrstnih odlomkov rimske lončenine.

Take temelje zidov pa so našli tudi od drugega objekta, velikega približno 14 krat 4 metra, na južnem delu izkopnega polja. Na nekaterih mestih so se nad temelji ohranili tudi ostanki zidov, ki so bili grajeni iz lomljencev laporja, peščenjaka, rečnih oblic in malte.

Najzanimivejša najdba je bila rimskodobna opekarska peč za žganje opeke in ostalega gradbenega materiala, ki so jo našli na vzhodnem delu izkopnega polja. Bila je vkopana v zemljo do 1,2 metra globoko, njeno rešeto pa je bilo narejeno iz opečnih plošč in z okroglimi odprtinami.

... do grobov in opekarske peči

Našli so tudi štiri grobove – enega žganega in tri skeletne, pokojne, keramične in steklene posode, oljenko, nakit ter odlomek marmornega kipca, poroča STA, medtem o morajo jame in jarke okoli objekta še interpretirati. Prav tako na interpretacijo čaka še velika količina rimskodobne keramike in ostalih ostalin, najdenih v kulturnih plasteh.

Trenutno so še zidovi drugega objekta na mestu najdbe, drobnejše gradivo pa na sedežu podjetja PJP.

»Ostali objekti so se morali žal umakniti pred novogradnjo urgentne stavbe. A rezultati izkopavanj bodo vsekakor predstavljeni širši javnosti. Sprva v obliki strokovnega poročila izkopavanj, kasneje morda tudi v obliki znanstvene publikacije. Če se bodo najdbe razstavile na samem mestu najdbe, pa bodo dorekli pristojni konservatorji skupaj z vodstvom bolnišnice,« še o njihovih besedah poroča STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice