Slika je simbolična.
Izbrali najbolj skrbne lastnike gozda za letošnje leto.

Zavod za gozdove Slovenije je tudi v letošnjem letu izbral najbolj skrbne lastnike gozdov, akciji promocije skrbnega gospodarjenja z gozdom se letos pridružujeta tudi Zveza lastnikov gozdov Slovenije in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Zgledno gospodarjenja z gozdom

Prejemnike priznanj za skrbno delo z gozdom, po enega iz vsake od 14-ih območnih enot zavoda za gozdove, izpostavljajo zaradi njihovega zglednega gospodarjenja z gozdom, tesne življenjske povezanosti z gozdom, strokovne izvedbe del v gozdu, spoštovanja večnamenske vloge gozdov, prizadevanja za varno delo v gozdu, skrbi za ustrezno varovalno opremo in za stalno lastno usposabljanje na področju gozdarstva.

Pomembno sodelovanje med lastniki gozdov in javno gozdarsko službo

Izbor najbolj skrbnih lastnikov gozdov sicer poteka od leta 1999, njegov namen pa je promocija odličnosti in skrbnosti pri gospodarjenju v zasebnih gozdovih ter tesnega sodelovanja lastnikov gozdov z javno gozdarsko službo. 

Prav to sodelovanje je ključni pogoj za uresničevanje sonaravnega gospodarjenja z gozdovi, za realizacijo načrtovanih del in za uspešno sanacijo posledic naravnih ujm v gozdovih.

Med skrbnimi lastniki gozdov tudi Štajerec

Najbolj skrbni lastniki gozda za leto 2021 so: 

 • Boris Bratuž (Območna enota - OE ZGS Tolmin), 
 • Škofija Novo mesto (OE ZGS Bled), 
 • Milan Ravnikar (OE ZGS Kranj), 
 • Mirko Mrovlje (OE ZGS Ljubljana), 
 • Janez Kastelic (OE ZGS Postojna), 
 • Marjan Kljun (OE ZGS Kočevje), 
 • Alojz Staniša (OE ZGS Novo Mesto), 
 • Janez Medved (OE ZGS Brežice), 
 • Franc Grobelnik (OE ZGS Celje), 
 • Bernard Štiglic (OE ZGS Nazarje), 
 • Franjo Pirnat (OE ZGS Slovenj Gradec), 
 • Stanko Skledar (OE ZGS Maribor)
 • Stanko Ficko (OE ZGS Murska Sobota), 
 • Bojan Majdič (OE ZGS Sežana).

Na ministrstvu se zavedajo vloge lastnikov gozdov

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek je ob letošnji razglasitvi dejal, da se na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zavedajo vloge lastnikov gozdov za uspešno gospodarjenje z gozdovi, zato z ukrepi podpirajo nego in obnovo gozdov, varno in učinkovito delo in razvoj gozdne infrastrukture. 

 »Tradicionalni izbor najbolj skrbnih lastnikov gozdov temelji na praksah, ki jim velja slediti, saj združujejo vse vidike skrbnega ravnanja z gozdom in podpirajo sodelovanje tudi na tem področju. Iskreno čestitam vsem najbolj skrbnim lastnikom gozdov in jim želim varno delo v gozdu tudi v prihodnje!«

Zaradi podnebnih sprememb pred številnimi izzivi

Janez Logar, vršilec dolžnosti direktorja Zavoda za gozdove Slovenije je izpostavil, da so pred javno gozdarsko službo in lastniki gozdov zaradi podnebnih sprememb številni izzivi. 

»Najbolj skrbnim lastnikom gozda v letu 2021 se iskreno zahvaljujemo za njihovo delo in trud, ki ga vlagajo v gozdove. Moramo se zavedati, da s svojim delom skrbijo za dobrobit celotne družbe, saj poleg ekonomske skrbijo tudi za socialne in okoljske funkcije gozda. 

S svojim odnosom in delom pa predstavljajo tudi primere dobrih praks razvoja podeželja - so zgled, ki mu lahko sledimo tudi ostali. Dobro sodelovanje med lastniki gozdov in javno gozdarsko službo dokazuje, da lahko trajnostno, sonaravno in večnamensko gospodarjenje z gozdom v praksi ponudi odlične rezultate.«

Pomembna večnamenska raba gozda

Akciji promocije skrbnega gospodarjenja z gozdom se pridružuje tudi Zveza lastnikov gozdov Slovenije. Predsednik Marjan Hren dejal, da so lastniki gozdov ob zahtevnih kriterijih za izbiro dokaz, kaj se da z roko v roki z gozdarsko stroko doseči v praksi, pri skrbnem trajnostnem gospodarjenju z gozdom. 

»Želimo pa, da bi slovenska družba znala prepoznati predvsem vaše razumevanje večnamenske rabe gozda in zlasti delo, ki ste ga vložili v strokovno izvedbo nege svojega gozda. Le ta je prvi pogoj za zdrav in lep gozd in sadove tega dela bodo v prihodnosti želi vaši nasledniki skozi gospodarski donos in širša javnost ob obisku narave.«

Izbor najbolj skrbnih lastnikov gozda, ki je v letu 2021 potekal triindvajsetič, je zaradi epidemije covid-19 tudi letos potekal v prilagojeni obliki. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice