Teja Wenzel je ustvarjalna 19-letnica iz Ritoznoja, ki v času šolanja od doma začela z ročnimi poslikavami lončkov za rože, ali kot jim pravi sama, 'tejglov'.

Iz Ritoznoja v občini Slovenska Bistrica prihaja 19-letna Teja Wenzel. Mlada Štajerka svoj prosti čas preživlja zelo ustvarjalno.

Kot je povedala za Mariborinfo, je se je lotila že filcanja volne, pisanja kaligrafije, risanja mandal, plesala je solo salso. 

V zadnjem obdobju največ svojega časa posveti fitnesu, risanju na platno in hobiju, ki ga je našla v času karantene in razvila v uspešno prodajo – gre za poslikave cvetličnih lončkov. 

V času šolanja od doma našla navdih za poslikane 'tejgle'

»V času karantene leta 2020, ko smo se šolali od doma, sem dobila veliko navdiha za ustvarjanje,« nam je zaupala in dodala: »V sobi sem imela kar nekaj kaktusov, ki so bili v dolgočasnih, če se izrazim po svoje, 'tejglih'.«

Teja je takrat začela razmišljati, kako bi lahko popestrila te dolgočasne lončke za rože: »Prišla sem do ideje, da bi jih lahko porisala z barvami in tako se je moja pot s 'tejgli' začela.

Najprej je naredila nekaj lončkov le zase, a ko je ugotovila, da v tem neizmerno uživa, je začela razmišljati o prodaji.

»Z nadgradnjo sem jih še polakirala z vodoodpornim lakom, da se barva nebi sprala ob stiku z vodo,« razlaga. 

Zakaj jim pravi 'tejgl'? 

Zakaj svoje lončke imenuje 'tejgl'? »Ker mi je ime Teja in predvidevam, da vsi vemo, kako se po domače, po štajersko reče loncu za rože,« pravi. Štajerski izraz 'tegl' je tako združila z imenom Teja in nastala je posrečena skovanka 'tejgl'. 

S pomočjo prijateljice si je zamislila grafično podobo blagovne znamke, vključno z logotipom, poslovnimi karticami in karticami z zahvalo za nakup. 

»Ker se danes veliko stvari tudi promovira na družbenih omrežjih, sem si ustvarila profila na Instagramu in pa na Facebooku,« še pove Ritoznojčanka, ki na družbenih omrežjih objavlja fotografije svojih kreacij. 

Navdih črpa iz vsakdanjega življenja in domišljije, lončke poslika tudi po naročilu

Po ogledu fotografij Tejinih izdelkov ni težko opaziti, da so ji najbližje motivi rož in drugih rastlin. »Navdih dobim iz vsakdanjega življenja in iz domišljije,« je povedala. 

Kot pravi, je zadovoljna s tem, kako so ljudje sprejeli njene izdelke: »Zelo sem zadovoljna z zanimanjem in odzivom ljudi nad mojimi izdelki, saj v njih vidijo mojo ljubezen do ustvarjanja.«  

»Želela sem, da se za prav vsakega najde nekaj, kar mu je všeč,« razlaga: »Zato delam 'tejgle' tudi po naročilu, da lahko stranke izrazijo svoje želje.«

Za vsako rožico se 'tejgl' najde

Pa so v zadnjem času poslikani cvetlični lončki vse bolj v trendu? »Zdi se mi, da dandanes marsikdo da veliko na izgled prostora, torej, kako je okrašen, barve prostora, različne dodatke, rastline,« pravi naša sogovornica.

In seveda tudi na lepe lončke.

»Prepričana sem, da lahko že samo en primerno porisan lonček doda neko vrednost prostoru in ga naredi estetsko prijetnega ter ga vsaj malo poživi,« dodaja. 

'Kjer rož'ca cveti, tam tejgl zaživi' – to je moto Teje, ki meni, da »se za vsako rožico najde pravi tejgl, v katerem bo znova zaživela.«

Teji ne manjka načrtov za prihodnost

'Tejgl' si lahko vsak zainteresiran zagotovi tako, da stopi v kontakt s Tejo preko družbenih omrežjih, maila ali telefonskega klica. Cene posameznih lončkov se razlikujejo, odvisne so od velikosti lončka in od vloženih ur dela.

»V prihodnosti si res želim, da bi moji izdelki prerasli v pravi posel, saj v tem delu zelo uživam,« svojih načrtov ne skriva Ritoznojčanka.

Za konec dodaja, da ima že veliko novih idej, kako bi svoje izdelke lahko še izboljšala in jih popeljala na višji nivo ter razširila s svojo prodajo tudi izven Slovenije. 

Starejše novice