FOTO: Damjan Trafela
Med sto najbolj trajnostnih destinacij na svetu se je letos uvrstilo 31 slovenskih - tudi Ptuj.

Kar 31 destinacij Zelene sheme slovenskega turizma se je uvrstilo med sto najbolj trajnostnih destinacij sveta. 

Gre za potrditev, da je slovenski turizem s postavitvijo trajnostnega turizma v samo jedro razvoja in z razvojem nacionalne certifikacijske sheme Zelene sheme slovenskega turizma kot orodja uresničevanja tega cilja, primer globalne dobre prakse in vzor številnim drugim destinacijam, ki pri razvoju turizma stavijo na trajnost, navaja Slovenska turistična organizacija.

Na seznam so je iz Slovenije uvrstilo kar 31 destinacij Zelene sheme slovenskega turizma, in sicer vse zlate in srebrne destinacije prejemnice znaka Slovenia Green Destination: Ljubljana, Bled, Komen, Podčetrtek, Rogaška Slatina, Bela Krajina, Bohinj, Brda, Brežice, Hrpelje-Kozina, Idrija, Kamnik, Koper, Kranjska Gora, Laško, Lenart, Maribor, Miren – Kostanjevica, Nova Gorica, Novo mesto, Postojna, Ptuj, Radlje ob Dravi, Šentjur, Sevnica, Škofja Loka, Slovenj Gradec, Šmarješke Toplice, Solčava, Sveta Ana, Vipavska dolina.

»Ponosni smo, da je mednarodna strokovna javnost ponovno prepoznala uspešnost slovenskega turizma na poti razvoja k odličnosti na področju trajnosti in nagradila prizadevanja slovenskih destinacij, prejemnic zlatih in srebrnih znakov Slovenia Green Destination. Zelena shema, večkrat nagrajena s strani ugledne mednarodne strokovne javnosti, se s temi priznanji v mednarodnem turizmu dodatno uveljavlja kot primer dobre prakse sistematičnega spodbujanja trajnostnega turizma na državni ravni,« je dejala Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.

»Slovenska turistična organizacija bo zeleno shemo razvijala in nadgrajevala tudi v prihodnje in s tem spodbujala razvoj trajnostnih destinacij in produktov višje dodane vrednosti, ki temeljijo na trajnostnih načelih. S tem namreč ključno prispevamo k uresničevanju obljube, ki jo daje znamka I feel Slovenia,« dodaja.

Seznam Top 100 trajnostnih destinacij sveta izpostavlja tiste destinacije, ki si najbolj zavzeto prizadevajo za trajnosten in odgovoren turizem.  

Nominiranci so bili ocenjeni s strani ekipe Sustainable Top 100, članov mednarodne žirije Top 100 in drugih strokovnjakov v koordinaciji organizacije Green Destinations. Ocenjevalci so ob objavi seznama izpostavili, da nobena destinacija ni v celoti oziroma 100-odstotno trajnostna, saj da je v vseh primerih še veliko prostora za izboljšave.

Izpostavili so tudi, da je ena od bolj perečih problematik merjenje ogljičnega odtisa, ki prav zaradi pomanjkanja podatkov trenutno ni umeščena med ocenjevana področja.

Zelena shema slovenskega turizma je certifikacijska shema za destinacije in ponudnike, v katero je doslej vključenih že 92 nosilcev znaka Slovenia Green, od tega je 48 destinacij, 38 nastanitev, štirje naravni parki in dve turistični agenciji.

Shema je deležna tudi prestižne nagrade National Geographic World Legacy Destination Leadership, ki jo je National Geographic Society podelil Slovenski turistični organizaciji leta 2017 za trajnostno vodenje Slovenije kot turistične destinacije.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice