V komplementarni medicini se med, propolis, matični mleček in čebelji vosek uporabljajo za zdravljenje različnih bolezni.

Sodoben način življenja je odmaknil človeka od narave, redke trenutke, ki jih pa preživi v njej, najpogosteje osredotoča le na materialne koristi, ki mu jih ponuja. Ponovno se bo moral spomniti, kakšne darove mu v resnici od nekdaj nudi narava.

V konzorciju projekta Healps 2 si prizadevajo izboljšati pogoje za uporabo alpskih naravnih zdravstvenih virov z razvojem izdelkov zdravstvenega turizma in storitvenih verig. Ena izmed mnogih storitev na tem področju je apiterapija.

Apiterapija - veda o tem, kako si s pomočjo čebeljih pridelkov krepimo in ohranjamo zdravje

V komplementarni medicini se med, propolis, matični mleček in čebelji vosek uporabljajo za zdravljenje različnih bolezni.

Med se že od nekdaj uporablja v medicinske namene, in sicer za spodbujanje celjenja ran, pospeševanje regeneracije tkiva in lajšanje bolezni prebavil, vnetja dlesni in različnih drugih patologij.  

Nekaj koristnih napotkov za vaše zdravje

Kostanjev med za vneto grlo

Kostanjev med je temen in grenak med, ki vsebuje beljakovine, vitamine (B in C) in mineralne soli, kot so mangan, kalij, kalcij in zlasti železo. Zaradi močnih protivnetnih, antibakterijskih in antioksidativnih lastnosti je dragocen zaveznik za preprečevanje okužb in zdravljenje čirov.

Kostanjev med pomaga tudi pri blaženju kašlja in zdravljenju vnetega grla. Zaradi hranilne in vlažilne moči je odlična osnova za kreme za kožo in lase.

Propolis

Študije kažejo, da ima propolis različne zdravstvene koristi, povezane z motnjami v prebavilih, alergijami in ginekološkimi, oralnimi in dermatološkimi težavami. Zavira razvoj bakterij ali jih celo uničuje, pospešuje celjenje ran in pomaga pri zdravljenju vnetij. Pomembno je njegovo antibiotično delovanje, saj ne učinkuje samo na bakterije, ampak tudi na različne viruse. Ugotovili so tudi, da učinkuje na nekatere vrste glivic.

Pogosto ga uporabljajo pri revmatičnih obolenjih in za krepitev imunskega sistema. Deluje tudi kot antioksidant, zaradi česar ga uporabljajo v prehrambni, kozmetični in farmacevtski industriji. Uporabljamo ga pri zdravljenju slabokrvnosti, obolenjih dihal in dihalnih poti, pri vnetju dlesni in ustne votline ter pri zobobolu. 

Medeni izdelki lokalnih čebelarjev so idealni kot božična darila, z njihovim nakupom podpiramo tudi trajnostno kmetijstvo, za katerega je bistvena biotska raznovrstnost divjih žuželk. 

Projekt Healps 2 je sofinanciran s strani Sklada Evropske unije za regionalni razvoj, v sklopu transnacionalnega programa Območje Alp.
 

Komentarji (0)

Log in or register to post comments

Starejše novice