Na včerajšnji 5. skupni seji delovnih teles Mestnega sveta Mestne občine Ptuj so svetniki razpravljali o ureditvi mestne tržnice.

Mestna občina, ki je v letu 2016 izvedla javni natečaj za ureditev mestne tržnice, je za izvajalca izbrala ARK Arhitekturo Krušec. Prenova mestne tržnice predvideva v samem središču mesta ukinitev tranzitnega prometa, s tem pa širjenje prostora za pešce in kolesarje. Urejen trg bo postal središče prireditvenega in družabnega življenja na Ptuju, prav tako pa prostor, kjer bo obiskovalcem na voljo pestra kulinarična ponudba in domači proizvodi.

Projektanti so predvideli več zelenih površin, kot jih ima sedanja tržnica, in površino krošenj po prenovi povečali s 1100 m2 na 1800 m2. Investicija je ocenjena na 4,8 milijona evrov in je 80 odstotkov sofinancirana iz evropskih nepovratnih virov.

Ob predvideni prenovi mestne tržnice so bili izpostavljeni tudi dvomi o nujnosti odstranitve dela obstoječega drevoreda katalp (cigarovcev). V projektu je sicer predvideno, da bo 28 odstotkov tega drevoreda ohranjenega, ostala drevesa pa bi zaradi celovitosti in funkcionalnosti tržnične površine odstranili in nadomestili z novimi drevesi. S tem bi podvojili število dreves na tem prostoru, kjer jih je danes le sedem.

»Današnja skupna seja ni namenjena razpravi o usodi dreves. Sprejeti moramo odločitve, ki bodo najstarejšemu slovenskem mestu omogočile, da razvija in izkoristi svoje zgodovinske, ekonomske, kulturne in geografske potenciale. Vedno so se mesta razvijala okoli trgov in tržnic. Današnja infrastruktura tega ne omogoča. Prenovljena tržnica je odgovor na te izzive.« Ob tem je dodal: «Ptuj je zeleno mesto, saj smo samo v zadnjih letih posadili več kot 306 dreves. Vsi imamo radi drevesa in urejeno okolje. Prav zato pri tovrstnih projektih angažiramo strokovnjake, ki imajo ustrezne izkušnje,« pojasnjuje župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar, ki tudi pravi, da so evropska sredstva na voljo zdaj, zato je treba k izvedbi projekta pristopiti v čim krajšem času.

Svetniki, člani odborov in predstavniki Mestne občine Ptuj so ocenili, da je predlagan projekt prenove mestne tržnice odličen, in se strinjali, da je pomemben del prenove središča mesta, ki bo življenje v mestu postavil na nove temelje. Večinsko mnenje prisotnih na seji je bilo, da s tem za mesto izjemno pomembnim projektom nadaljujemo po zastavljeni časovnici.

Kljub temu pa je bilo sprejeto, da se še enkrat v upanju, da dosežemo konsenz tudi s civilno iniciativo, celotno sprejeto rešitev za mestno tržnico najstarejšega slovenskega mesta skupaj z arhitektom predstavi predstavnikom civilne iniciative.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice