Foto: Mediaspeed
Ptujski mestni svetniki so na današnji seji obravnavali poročili o nadzoru v Mestnem gledališču Ptuj. Direktorju Petru Srpčiču so naložili, da do konca marca pripravi sanacijski načrt.

Kot poroča STA, se je ptujski mestni svet se je na današnji redni seji najdlje zadržal pri obravnavi poročil o nadzorih, ki sta ju konec lanskega leta v tamkajšnjem mestnem gledališču opravila nadzorni odbor ptujske občine in notranja revizijska služba Skupne občinske uprave. V nadzoru so bile ugotovljene številne nepravilnosti pri poslovanju gledališča.

Nadzorniki ptujske občine so pri reviziji finančnega poslovanja že novembra opozorili, da zavod že nekaj let posluje slabo in mu grozi nelikvidnost. Iz poročila je mogoče razbrati, da je v 2015 in 2019 ustvaril 90.000 evrov izgube, samo leta 2019 skoraj 30.000.

Srpčič je danes pojasnil, da se je gledališče po pridobljenem poročilu lotilo odprave nepravilnosti, sprejeti ukrepi pa naj bi že kazali pozitivne učinke. Dodal je, da so leto 2020 zaključili pozitivno. Sanacijski načrt nameravajo pripraviti na podlagi realnih izhodišč, se je pa zahvalil vodstvu mestne občine, ki se je tudi samo resno lotilo reševanja problematike, poroča STA. 

Svetniki so po dolgi razpravi potrdili sklep, da mora Mestno gledališče Ptuj do konca marca pripraviti sanacijski načrt in odzivno poročilo.

»Dobro je, da smo lahko na različnih občinskih odborih izmenjali mnenja, še posebej pa, da si večina mestni svetnikov na Ptuju želi kakovostnega gledališča. Prav tako pa je dobro to, da je marsikdo ob razpravi začel razumeti, da takšni cilji zahtevajo tudi neke osnovne pogoje,« je povedal Srpčič.

Glede na aktualne razmere z epidemijo se bodo s sanacijo po mnenju direktorja ukvarjali še kar nekaj časa, saj so zanjo potrebni prihodki, ki pa jih je v trenutnih razmerah bolj malo.

»Niti centra proračunskega denarja nismo porabili nenamensko ali v nasprotju s predpisi, velikokrat pa smo se tudi v nemogočih razmerah trudili iskati najboljše mogoče rešitve. Res pa je, da nas je malo, zato je prihajalo tudi do napak, za katere prevzemam vso odgovornost, prav tako pa za njihovo odpravo,« je dodal Srpčič. 

Med očitki direktorju so bili neupravičen poslovni najem tovornega vozila, neizterjane najemnine s strani najemnika lokala v gledališki stavbi, nepravilnosti pri izplačevanju potnih stroškov in pri pokrivanju materialnih stroškov, pa tudi pri izplačevanju plač za sedem zaposlenih in direktorja, ki je vezan na štiriletni mandat.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice