Denarja naj bi bilo dovolj. Minister za zdravje Aleš Šabeder je med današnjim obiskom Ptuja zagotovil, da bodo urgentni center pričeli graditi prihodnje leto, odprli pa naj bi ga 2021.

Minister za zdravje Aleš Šabeder se strinja, da Spodnje Podravje zagotovo potrebuje sodoben urgentni center in načrtovana sredstva naj bi zadoščala za dokončanje investicije. Do konca letošnjega leta naj bi zaključili s pripravo projektne dokumentacije, nato pa naj bi izbrali izvajalca gradbenih del. »Za gradnjo je predvideno kakšno leto, tako da računamo, da bi leta 2021 urgentni center že začel delovati,« je za STA dejal Šabeder.

Pet milijonov evrov dolgov

Ptujska bolnišnica je po devetih mesecih letošnjega leta izkazovala minimalno pozitiven rezultat poslovanja, a njihovi dolgovi še vedno znašajo dobrih pet milijonov evrov. Šabeder je ob današnjem obisku spomnil, da je vlada že leta 2017 z interventnim zakonom zagotovila poplačilo večjega dela zapadlih obveznosti, a se je medtem likvidnost nekaterih bolnišnic spet poslabšala.

Je pa zagotovil tudi, da imajo na ministrstvu »rezervirana« posebna sredstva. Gre za proračunsko postavko, ki naj bi bila namenjena prav zagotavljanju likvidnosti, zato bodo skušali s tem denarjem pomagati tudi ptujski bolnišnici.

Dodatno nadstropje bi lahko financirali z lokalnim denarjem

Direktorica ptujske bolnišnice Anica Užmah je ob današnjem srečanju ministra Šabedra opozorila, da je bolnišnica polna zastarele opreme. Nad projektom urgentnega centra je izrazila zadovoljstvo, da ta normalno teče naprej. Odprto pa ostaja še vprašanje gradnje dodatnega prvega nadstropja, kamor bi želeli umestiti operacijski blok. Temu so se po dosedanjem dogovoru morali odreči, zaradi nižanja stroškov.

V tej luči je zato županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek predstavnike ministrstva spomnila, da so kar nekaj denarja za urgenco zbrali v lokalnem okolju. »Pri gradnji dodatnega nadstropja govorimo o 350.000 evrih. Glede na to, da so občine skupaj s podjetji zagotovile 800.000 evrov, potem ta denar v celotnem projektu ne more biti takšna težava,« je za STA povedala županja, ki meni, da bi bila hkratna gradnja najbolj racionalna.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice