V okviru pilotnega projekta z naslovom "Evropskim volitvam naproti: Evropski državljani, pogovorimo se!", v Ljutomeru pravkar poteka razprava o pristojnostih EU in njenem vplivu na naša življenja.

Gre za prvega treh dogodkov, ki jih v transnacionalnem partnerstvu pripravlja Informacijska točka Europe Direct Pomurje skupaj z Informacijsko točko Europe Direct Čakovec in Informacijsko točko Europe Direct Steiermark.

Po današnji razpravi v Ljutomeru sledita še prireditvi na Hrvaškem in v Avstriji, pri čemer vsak dogodek predstavlja nadgradnjo preteklega. Na vseh treh dogodkih bodo prisotni isti udeleženci, katerih jedro predstavljajo mladi iz omenjenih držav. Naše barve pa zastopajo prav dijaki Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer.

V delavnicah razpravljali o vplivu in priložnostih EU

V dopoldanskih urah je sodelujoče sprejel Dejan Bogdan iz informacijske točke Europe Direct, nato pa so se lotili delavnic o EU. V treh skupinah so se posvetili pogovoru o dveh pomembnih vprašanjih – zakaj in kako EU vpliva na naša vsakdanja življenja ter kje so znotraj EU priložnosti za mlade – ter predstavili raznolika mnenja.

Na teren se je odpravila tudi naša ekipa in preverila dogajanje:

Zdaj je pred udeleženci poteka še razprava s tremi osrednjimi gosti. Dogodek so namreč obiskali tudi Zoran Stančič, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, Rima Joujou Deljkić, vodja medijskega oddelka na Predstavništvu Evropske komisije na Hrvaškem in - Marko Lovec, znanstveni sodelavec na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. 

Zbrane sta v šolskih prostorih uvodoma nagovorila županja občine Ljutomer Olga Karba in ravnatelj Gimnazije Franca Miklošiča Zvonko Kustec.

Obeta se razprava o pristojnostih EU in njenem vplivu na naša življenja. Spregovorili bodo o demokratični legitimnosti povezave ter o tem, kako močno vpliva na nacionalno suverenost. 

V luči evropskih volitev 2019 je namreč vse izrazitejša potreba po evropskem javnem mnenju, ki se zaveda evropskih izzivov in lahko javno izrazi stališča o prihodnosti Evrope. 

Pobudnik pilotnega projekta je sicer Generalni direktorat Evropske komisije za komuniciranje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice