Vsi so preganjali vinjene voznike in vsi so sedli pod vplivom alkohola za volan. Vodja mariborskih kriminalistov, murskosoboška okrožna državna tožilka in nekdanji komandir kranjske policije. Za zdaj je sankcijo dočakal le slednji.

Vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor Robert Munda je za volan pod vplivom alkohola sedel v noči na praznični 8. februar. Napihal je precej nad dovoljeno mejo, okoli enega promila alkohola. Munda si je prislužil 900 evrov kazni, 16 kazenskih točk in začasni odvzem vozniškega dovoljenja. Munda se je za vožnjo pod vplivom alkohola javno opravičil in ob razkritju afere dejal, da bo prenesel vse, kar bo določil delodajalec.

Še veliko več je napihala okrožna državna tožilka Anica Šoštarič iz Murske Sobote. Konec februarja so jo močno opito – napihala je več kot dva promila alkohola, ustavili policisti. Oba na odločitev disciplinske komisije in sankcijo na delovnem mestu še čakata.

Še tretji primer, a edini s sankcijo

Februarja pa se je zgodil še en podoben primer. Kot so razkrili v oddaji 24 ur je 16. februarja nekdanji komandir prometne policije v Kranju in sedanji vodja OKC Policijske uprave Kranj Jože Pasar alkoholiziran povzročil prometno nesrečo brez telesnih poškodb. Napihal je 0,62 miligrama na liter izdihanega zraka, vozil pa tudi z neprilagojeno hitrostjo.

A za razliko od Munde in Šoštaričeve je Pasar sankcijo že dočakal. Na Policijski upravi Kranj so predlagali pisno opozorilo pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, kar je generalna direktorica policije tudi sprejela.

Od pisnega opomina, zmanjšanja plače, do prenehanja funkcije

Na Generalni policijski upravi so nam že 27. februarja potrdili, da so podpisali sklep o imenovanju disciplinske komisije in o uvedbi disciplinskega postopka, ki pa ga izvaja Policijska uprava Maribor. A sankcija za Mundo do danes uradno še ni izdana.

Še več je napihala tožilka Šoštaričeva, v primeru katere je vodja murskosoboškega okrožnega tožilstva Drago Farič že 1. marca podal pobudo za uvedbo disciplinskega postopka. Kakšna kazen bo tožilko doletela za vožnjo pod vplivom alkohola, je odvisno od disciplinske komisije.

»Najblažja sankcija je pisni opomin, možno je zmanjšanje plače, ustavitev napredovanja, še hujši ukrep je premestitev na drugo tožilstvo, najhujši pa prenehanje funkcije,« pojasnjuje Farič.

Tožilka se je vrnila v službo, svoje plati zgodbe pa niti v telefonskem pogovoru ni želela obelodaniti.

V službenem času preganjata, kar sta sama v prostem času počela

Tako za državno tožilko kot za šefa mariborskih kriminalistov velja ničelna toleranca do vožnje pod vplivom alkohola. V službenem času in tudi izven, opozarja specializantka psihoanalitične psihoterapije Tina Kralj.

»Tudi policisti in vsi ljudje, ki predstavljajo avtoriteto, vzgled, morajo biti pazljivi, kaj počnejo tako v službenem kot izven službenega časa,« pravi specializantka psihoanalitične psihoterapije.

Tako Munda kot Šoštaričeva pa v službenem času preganjata vinjene voznike, v prostem času pa sta pod vplivom alkohola sedla za volan.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice