Avstrija je z današnjim dnem zaostrila razmere za tiste državljane, ki se v domovino vračajo iz Hrvaške.

Vsi, ki se včeraj do polnoči niso uspeli vrniti, bodo morali predložiti največ tri dni star test na koronavirus, ki seveda mora biti negativen. V kolikor tega niso ali ne bodo storili, bodo morali podpisati izjavo, da odhajajo v karanteno, ob tem pa bodo morali v 48 urah opraviti test na koronavirus.

Gneča na cesti je včeraj poskrbela za dodatno nejevoljo med državljankami in državljani Avstrije, ki bi se z dopustovanja na Hrvaškem do polnoči morali vrniti v domovino. Naši severni sosedje so zaostrili ukrepe za tiste, ki prihajajo s Hrvaške in tisti, ki jim do polnoči ni uspelo, so morali predložiti največ 72 ur star test na koronavirus, v nasprotnem primeru jih čaka karantena.

Avstrijski podatki kažejo, da je bila v zadnjem obdobju tretjina novih okužb vnešena iz tujine in, kot je nazorno povedal avstrijski kancler Sebastian Kurz, koronavirus v Avstrijo prihaja z avtomobili.

»Do polnoči oziroma do druge ure zjutraj jih je bilo že veliko nazaj, vsem ni uspelo do polnoči. Te osebe so bile napotene na zdravstvene inštitucije, računati bodo morali na karanteno,« nam je povedal Markus Lamb, zadolžen za stike z javnostjo pri avstrijski policiji.

Takšnih je bilo po zadnjih ocenah približno 350. Na Dunaju so sicer za tiste, ki so v preteklih dneh dopustovali na Hrvaškem in so se vrnili domov, pripravili brezplačno testiranje. Tudi danes pa so na meji z Avstrijo nastajali zastoji, za prehod meje v Šentilju je bilo v dopoldanskih urah potrebno čakati približno eno uro.

Danes mejo prečkali predvsem turisti, ki ne prihajajo iz Avstrije

Med potniki so prednjačili predvsem Nemci in Poljaki, avtomobilov z avstrijskimi registrskimi tablicami praktično ni bilo videti. Tistih nekaj, ki smo jih vseeno opazili večjih težav pri prečkanju, v kolikor niso prišli iz Hrvaške, niso imeli.

»Prvi pregled je pregled potnikov oziroma potnih listov, ki ga opravi mejna policija. Če obstaja indic, da je bila oseba v rizični državi je izločena iz prometa k vojski, ki izvede zdravstveni pregled in izvede ostale ukrepe,« pravi Lamb.

Turistov, ki so se danes preko Avstrije odpravljali domov, pa iz Hrvaške ni pregnal koronavirus. Kot so nam povedali, je bil datum povratka že pred tem določen, situacija na Hrvaškem pa na njihovo dopustovanje prevelikega vpliva ni imela.

Slovenija medtem ostaja na seznamu držav, ki pri Avstrijcih ne predstavlja 'grožnje'.

»V prvi vrsti gre za rizične države, kar ureja oblast. Od polnoči slednje velja za Hrvaško, za Slovenijo pa ne,« je še dejal Lamb.

V Avstriji so doslej potrdili 23.534 primerov okužbe z novim koronavirusom, aktivno okuženih pa je trenutno 2040 ljudi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice