Pri parkirišču Zadružni trg P+R na Bregu nastaja »pumptrack« steza, so sporočili iz Mestne občine Ptuj.

»Pumptrack« je športni objekt, ki je prvenstveno namenjen kolesarjem, omogoča pa tudi vožnjo z rolkami, rolerji in skiroji.

»Steza je sestavljena iz kombinacije zaobljenih grbin in zavojev, ki omogočajo gibanje po njej tudi brez vrtenja pedal. Zadostuje usklajeno ritmično gibanje telesa in rok z obremenjevanjem in razbremenjevanjem, kot da bi s tlačilko polnili prazno zračnico (od tod tudi ime 'tlačilna' steza),« pojasnjujejo v Mestni občini Ptuj.

Kolesarjenje na stezi omogoča uporabnikom – tako mladim kot starejšim, začetnikom in izkušenejšim – pridobivanje spretnosti na kolesu, ki jim bodo omogočale tudi varnejše vključevanje v vsakdanji promet.

Od kod ideja za tovrsten objekt na Ptuju in kako bo realizirana?

»Ideja, načrti, plan izvedbe in v končni fazi tudi sama fizična izgradnja je plod angažiranja skupine posameznikov, ki so s svojimi načrti seznanili Mestno občino Ptuj in ji predlagali, da to parcelo nameni tovrstnemu objektu. Idejni vodja projekta je Danilo Toplek, ki mu je k projektu uspelo pritegniti nekaj podjetij, ki družbeno odgovorno poslovanje udejanjajo tudi s sodelovanjem pri tem projektu. Formalni investitor je ptujsko podjetje CPIN,« še dodajajo na ptujski občini.

Zanimivost objekta za uporabnike je po besedah občine prepoznal tudi župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar: »Veseli me, da lahko mladim, pa ne samo njim, ponudimo poseben prostor za aktivno preživljanje prostega časa in zadostimo tudi njihovim željam po adrenalinu. Tovrstni objekti so za mesto pa tudi širšo okolico zelo dobrodošli, saj pritegnejo mlade in jim ponujajo nov prostor za druženje ter razvijanje motoričnih sposobnosti, spodbujajo gibanje, druženje, takšen prostor pa nedvomno pritegne interesente tudi od drugod, kar lahko pomeni dodatno in še bolj pestro turistično ponudbo našega najlepšega mesta.«

Investitorji bodo z lastnimi sredstvi zgradili objekt in ga brezplačno predali Mestni občini Ptuj v last, upravljanje in vzdrževanje.

Mestna občina Ptuj pri financiranju izgraditve objekta neposredno ne sodeluje, je pa dovolila gradnjo objekta na občinski parceli in poskrbela za namestitev urbane opreme. Edina zahteva investitorjev je, da Mestna občina Ptuj objekt dolgoročno skrbno vzdržuje, kar bo naloga Javnih služb Ptuj, ter omogoči brezplačno uporabo objekta vsem kategorijam uporabnikov. Objekta torej ne more koristiti v komercialne namene niti ne sme tega omogočiti komor koli drugemu.

Zakaj na Bregu?

Parcela je po besedah občine v njeni lasti in je lahko in varno dostopna bodočim uporabnikom z obeh strani reke Drave. Prav tako je pomembna navezava parcele in objekta na že obstoječ javni objekt, parkirišče, kar omogoča enostaven dostop in navezavo na že obstoječo infrastrukturo:

»Nadejamo se, da bo bližina treh osnovnih šol tudi tem omogočila morebitno vključitev tovrstne aktivnosti v program njihovih aktivnosti.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice