Vir: PervyPirate (Wikimedia)
Dalmacija Danas poroča o najdbi najmanj deset nevarnih ognjenih črvov v enem samem manjšem zalivu.

Na najdbo je minuli konec tedna naletel obiskovalec enega izmed srednjedalmatinskih otokov, a portal Dalmacija Danas natančne lokacije najdbe ne izdaja zaradi, kot pišejo, že tako porazne turistične situacije.

Kopalec trdi, da je dva dni zapored z družino plaval na območju istega zaliva, kjer je obakrat v morju naletel na ognjene črve. Domačini so mu v pogovoru zatrdili, naj pazi, ker naj bi jih letos bilo več kot običajno. Samo v enem dnevu naj bi jih v omenjenem zalivu našli kar deset.

Domačini naj bi mu še dejali, da je prav te dni ženska stopila na tega črva in končala na urgenci. 

Ognjeni črv je vrsta morskega črva, ki poseljuje vode Atlantika in Sredozemskega morja, v zadnjih letih pa je zaradi segrevanja morja vse bolj prisoten tudi v Jadranu.

Odrasli ognjeni črvi so običajno dolgi okoli 15 centimetrov, vendar pa lahko v dolžino dosežejo celo do 30 centimetrov. Gre za plenilca, ki pa se pogosto hrani tudi z mrhovino, najpogosteje pa se zadržuje na peščenem dnu, tudi v od plitvinah.

Ščetine ognjenega črva lahko predrejo človeško kožo in vsebujejo nevrotoksin, ki povzroči močno draženje kože in pekoč občutek. Nekaj časa po dotiku se lahko pojavi tudi slabost in vrtoglavica.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Lucija Radmila… (nepreverjen)

Zakaj bi zamolčali območje, kjer so ti ognjeni črvi? Prav bi bilo, da napišete tudi ta podatek, če že obveščate.

Starejše novice