Bodoči dijaki in študenti danes in jutri na srednjih šolah in fakultetah iščejo informacije o nadaljnji poti izobraževanja. Preseneča pa vse večje število staršev, ki svoje polnoletne otroke spremljajo tudi na fakultetah.

Najbolj vroče teme informativnih dni so vpisni pogoji in možnosti nadaljevanja šolanja, predvsem pa, kako hitro bodo lahko po srednji šoli ali študiju našli službo.

Na mariborski srednji gradbeni šoli so v petek dopoldne bodoče dijake skušali prepričati tudi z glasbo.

Šola v Mariboru, služba v Avstriji

Ob dijakih je bil na odru tudi reper 6 pack Čukur, ki je profesor keramičarjev. Devetošolci so na srednjih šolah iskali predvsem praktične informacije o nadaljnjem šolanju. Jerneja je zanimalo, kakšen bo pouk in koliko ur bo moral posvetiti učenju še doma, njegov oče pa je že razmišljal, kakšne bodo zaposlitvene možnosti po končani šoli.

Medtem na fakultetah bodočim študentom pomagajo študentske organizacije. Zanimivo, številnim bodočim študentom so pot do predavalnice pomagali najti kaj njihovi starši. Člani študentskih organizacij so bili presenečeni nad nesamostojnostjo bodočih kolegov.

»Zdaj so taki časi, da bo verjetno v Avstriji našel službo. Če pa se bo kaj spremenilo, se bo verjetno tudi pri nas začelo kaj odpirati,« meni Jože.

Z bodočimi študenti v predavalnice tudi starši

Mariborske fakultete so bile danes oblegane z bodočimi študenti z vseh koncev Slovenije. Člani študentskih organizacij, ki so jim nudili potrebne informacije, pa so presenečeni nad nesamostojnostjo bodočih kolegov. 18 in 19-letnike so namreč v predavalnice spremljali tudi njihovi starši.

»V bistvo je že žalostno, da je to v zadnjih nekaj letih postala praksa. Mi smo še hodili sami in še vedno so taki, ki pridejo sami, a v zadnjih letih vidimo, da si večina ne upajo priti sami,« ugotavlja Alen Benko.

Računajo tudi na Magno

Med najbolj obiskanimi je bila predstavitev fakultete za strojništvo. Bodočih študentov pa ne prepriča le raznolikost programov, od oblikovanja oblačil do strojništva, kjer so izdelali celo formulo. Najbolj pomembna je zaposljivost.

»Jaz sem skoraj stoprocenten, da bom dobil službo v tem poklicu, saj je trenutno zelo iskan,« je povedal bodoči študent Luka Korošec in bo tem še dodal, da računa tudi na Magno, ki se odpira v neposredni bližini. 

Prvi prijavni rok za bodoče študente se izteka konec marca, zadnji rok za vpis v prvi letnih srednjih šol pa je 5. april.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice