Na današnjo javno dražbo, na kateri je Mestna občina Ptuj za borih 85.000 evrov še v drugo skušala prodati svoj grad Ristovec, ni bilo nikogar.

Naprodaj je bil trenutno prazen grad Ristovec na Belšakovi ulici 69 na Ptuju. Enonadstropna stavba meri okoli 646 kvadratnih metrov, pripada ji še zemljišče v izmeri 4.218 kvadratnih metrov.

Nepremičnine so se prodajale kot celota, po načelu videno-kupljeno. Morebitni kupec bi moral upoštevati posebne pogoje, tudi javno dostopnost nepremičnin. Grad Ristovec je namreč od leta 1989 kulturni spomenik, od leta 2008 pa kulturni spomenik lokalnega pomena.

Na Mestni občini Ptuj so povedali, da so se za prodajo odločili zaradi izkazanega interesa za nakup: »Mestni svet je sklep o prodaji sprejel aprila letos. Prva javna dražba je bila izvedena 24. oktobra in je bila neuspešna, ker ni bilo prijavljenih dražiteljev. Na drugi javni dražbi je bila izhodiščna vrednost enaka in ni bila znižana.«

Napovedali so, da bodo s postopkom v upanju na čim hitrejšo prodajo še nadaljevali.

Kako ga pa vi imenujete?

Dvorec Ristovec v naselju Brstje pri Ptuju je skozi zgodovino nosil že številna imena: Plechlov dvorec, Rosenau, Rüstenau in Češka pristava, Ptujčani pa ga najpogosteje imenujejo kar Vodni grad. Gre namreč za v Sloveniji dokaj redek primerek tako imenovanega vodnega dvorca, ki ga je obdajal ribnik.

Grad Ristovec so zgradili v 15. stoletju in ima pisano zgodovino lastništva, pred drugo svetovno vojno je bil lastnik gradu in posesti ptujski trgovec Franc Hojnik. Nato so posest nacionalizirali, po drugi svetovni vojni so v gradu uredili štiri stanovanja, zdaj pa je stavba prazna.

Dvorec, ki se je nekoč zaradi cvetočega gospodarstva okitil tudi z vzdevkom Rosenau, je danes zaradi nevzdrževanja žal le še senca svoje podobe iz zlatih časov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice