Med 11. in 21. uro ste se lahko na Mestnem trgu na Ptuju odpravili na gurmanski sprehod, pohod ali kar maraton med stojnicami in okušali dobrote iz različnih slovenskih pokrajin in mnoštva svetovnih kuhinj.

Odlično vzdušje je bilo čutiti že v dopoldanskih urah, ko so gostinci pripravljali sestavine na svojih stojnicah razporejenih po Mestnem trgu in Lackovi ulici. Prvi obiskovalci so se po Mestnem trgu med 25 ponudniki sprehajali že pred 11. uro, ko je bilo predvideno odprtje Odprte kuhne in si ogledovali ponudbo jedi, ki je bila res pestra. Dišalo je po hrani z vseh koncev in krajev. Na eni strani stojnici si lahko naročil argentinski steak, na drugi sushi, po trgu je dišalo po kitajski, indijski, tajski in turški kuhinji, hamburgerjih in cesarskem pražencu.

»Odprto kuhno obožujem. Odprto kuhno smo obiskali že dvakrat v Ljubljani. Všeč nam je raznolika ponudba iz vsega sveta in seveda tudi ponudba pijač, še posebej vin in piva,« nam je zaupala obiskovalka Sanja iz Slovenske Bistrice.

Ponujali so tudi osvežilne pijače. Še posebej je bila obiskovalcem všeč mešanica narejena iz ledu, mete, zgoščenega jagodnega soka in jabolčnega soka. Za sladokusce so pripravljali tudi osvežilen sladoled, punudba pa je zajemala tudi veganske in vegetarijanske jedi.

Danes je bila del karavane Odprta kuhna tudi ptujska Gostilna Ribič. »Pripravili smo sveže ribe in mini piščančje krače, ocvrte z drobtinami in bučnimi semeni. Zraven smo seveda obvezno postregli ptujsko krompirjevo solato,« je povedal Vlado Pignar iz Gostilne Ribič, kjer se tudi sicer z veseljem odzovejo povabilu organizatorjem tovrstnih dogodkov. S ponudbo so sodelovali tudi gostinci iz ptujske kitajske restavracije Kitajski vrt.

Na današnjem družabno-gurmanskem dogodku je s svojimi slaščicami sodeloval Karim Merdjadi, eno od večjih imen na slovenski slaščičarski sceni. Pravi, da je Odprta kuhna naredila revolucijo v dojemanju ulične prehrane in izkazalo se je, da je ulična prehrana lahko odlično kulinarično doživetje, v katerem lahko uživamo tudi v bolj preprostih oblačilih kot so kratke hlače in natikači. 

Zaradi odličnega obiska, so dogodek zvečer še podaljšali 

Nad uspešnostjo dogodka, ki so ga zaradi velikega števila obiskovalcev tudi v večernih urah še podaljšali za dobre pol ure, je navdušen tudi direktor Odprte kuhne Lior Kochavy: »Za gostovanje na Ptuju je vladalo veliko zanimanje med ponudniki. Vzdušje danes tukaj je čudovito, navdušeni smo, da smo tu. Dogodek se odvija v čudovitem ambientu. To mesto ima čudovito energijo, ki je nismo začutili v nobenem drugem mestu, ki smo ga do zdaj obiskali.« Na vprašanje ali se bodo še kdaj vrnili na Ptuj, pa odgovarja, da je vse odvisno od zadovoljstva in števila obiskovalcev. Pravi, da se z veseljem vrnejo. Poudaril pa je tudi odlično sodelovanje z Zavodom za turizem Ptuj pri organizaciji tega dogodka. 

Nekaj tisoč obiskovalcev

Obiskovalci Odprte kuhne na Ptuju, po grobih ocenah naj bi jih skozi ves dan bilo nekaj tisoč, so uživali v dobrotah, ki so jih pripravljali Abi Falafel, Argentino Steakhouse, Atelier Karim, Burrito Loco, Dežela okusov, Dvor Jezeršek, Experiment; No Art = No Fun, Galerija okusov, Gostilna in pivnica Stari pisker, Gostilna Ribič, GourmeThomas, Green Republic - Smoothies and more, Hiša turške kulinarike Yildiz Han, Hood Burger, Indijska restavracija Namaste, Jack & Joe Steak and burger club, Jedu Streetfood, Kuhinja Krušič, Nonbiri, Organic Garden, Restavracija Kitajski vrt, Roza slon, Taverja Tatjana in Twister Ice cream rolls. Za dodatno osvežitev so poskrbeli na stojnici Craft Beer, na kateri so ljubiteljem piva ponudili cvetober kakovostnih pivovarskih zvarkov.

Mateja Tomašič

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice