Meščanom, ki s svojim delom prispevajo k razvoju mesta, so včeraj podelili tudi občinska priznanja

Včeraj je ob prazniku Mestne občine Ptuj na dvorišču minoritskega samostana potekala osrednja slovesnost, na kateri je bil slavnostni govornik župan mestne občine Miran Senčar. Na kratko je predstavil uspešno delovanje občine v preteklem letu ter izzive in projekte, s katerimi se bodo srečevali v prihodnosti. Občanom in občankam, ki s svojim delom in ustvarjanjem prispevajo k razvoju mesta, je podelil tudi občinska priznanja. Letos je priznanja podelil meščanom, ki delujejo na področju ljubiteljske kulture in podpore mladim ustvarjalcem, lovstva in skrbi za naravo ter vključevanja oseb z motnjami v duševnem razvoju v družbo. Poudaril je, da je delo vseh plemenito in pomembno za Ptuj, za kar se jim zahvaljuje in jim čestita. Slovesnost je zaokrožil pester kulturni program, v katerem so nastopali Pihalni orkester Ptuj, skladateljica in pianistka Neisha ter državna mladinska prvaka v standardnih in latinskoameriških plesih Ana Ekart in Ivan Jarnec. Po kulturnem programu je sledil koncert Neishe z bendom.

»Prišli smo do točke, na kateri je treba jasno predstaviti naše prioritete in pričakovanja. Skrajni čas je, da zajezimo nihanje institucij v večja mestna središča. Ptuj tudi potrebuje urgentni center, obvoznico in mora ostati formalno središče spodnjega Podravja ter v prihodnosti svojo vlogo še okrepiti. Ohranitev vloge Ptuja kot regijskega središča je pomembna tudi zaradi položaja predstavljanja pričakovanj na področju financiranja občin. Trenutno je to precej neprimerno, država nam vedno znova nalaga nove obveznosti, finančnih sredstev pa je na voljo vedno manj. Smo v prednosti, saj je Ptuj končno začel črpati sredstva iz mehanizma Celostnih teritorialnih naložb in smo s tega naslova upravičeni do 10 milijonov evrov evropskih sredstev. Temu bomo dodali še lasten delež, kar pomeni, da bodo v prihodnjem obdobju naložbe Mestne občine Ptuj znašale 15 milijonov evrov. Odločanje, v kaj se bo v mestni občini investiralo, je najpomembnejši del, ki ga prevzemam skupaj z mestnimi svetniki. Skupaj z njimi si tudi prizadevam narediti to, kar je najboljše za meščane. Ptuj je čudovito mesto, z izjemnim potencialom na vseh področjih. Čakajo nas projekti, kot so obnova fasad stavb v mestnem jedru, smo tik pred začetkom obnove mestne tržnice in spominskega parka, Ranca bo postala rečno pristanišče in živahno mesto druženja meščanov, Panorama pa bo dobila podobo arheološkega parka. Prihodnost nam tako prinaša nove projekte manjših in večjih naložb,« pojasnjuje župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar.

 

 

Nagrajenci ob občinskem prazniku so:

-       zlato plaketo Mestne občine Ptuj je za posebne zasluge pri zagotavljanju pogojev za kakovostno in samostojno življenje oseb z motnjo v duševnem razvoju ter zavzeto prizadevanje za njihovo enakopravno vključevanje v družbo dobilo Društvo Sožitje Ptuj.

-       zlato plaketo Mestne občine Ptuj je za posebne zasluge in dosežke ter dolgoletno delo na področju lovstva in lovske kulture na ptujsko-ormoškem območju dobil mag. Emilijan Trafela.

-       plaketo Mestne občine Ptuj je za izjemen prispevek pri soustvarjanju ptujskega kulturnega okolja, za vzpostavitev fizičnega in družbenega prostora, v katerem se pretakata ustvarjanje in ustvarjalnost lokalnih umetnikov in ustvarjalcev, ter s tem velik prispevek k soustvarjanju odprte skupnosti, ki deluje na vzajemnosti in medsebojnem sodelovanju, dobila družina Fürst.

-       plaketo Mestne občine Ptuj je za izjemne uspehe na področju ljubiteljske kulture ter promocijo ohranjanja starih običajev v širšem lokalnem prostoru dobilo Kulturno društvo Rogoznica – sekcija ljudskih pevcev in godcev Stari prijatelji iz Kicarja.

-       posebno nagrado za ohranjanje tradicije življenja na vasi in ohranjanje arhitekturne dediščine sta prejela lastnika kmetije Šprah, Franc in Jožica Šprah iz Kicarja.

-       naziv »kmetija leta 2017« pa je prejela kmetija Čeh iz Podvincev, nagrado sta prevzela mlada prevzemnika Sandra in Matjaž Čeh.

Mojca Pernat

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice