Ta konec tedna se obeta prvi Festival ptujskih zgodb, pod okriljem katerega bo zaživelo kar osemnajst različnih zgodb mesta. Med njimi boste gotovo našli kakšno za svojo dušo.

Zgodbe bodo pripravili znani in manj znani Ptujčani, pripovedovalci in meščani. Pokrili bodo zelo raznolika področja, tako bo vsak našel kaj zase. Ptujske zgodbe bodo predstavili na različnih lokacijah po mestu.

Festival ptujskih zgodb bosta organizirala zavod TuRa in podjetje Preobrazba 42.

Jana Gerl iz zavoda TuRa je povedala: »Ptuj ponavadi predstavljamo kot najstarejše slovensko mesto, a je veliko več. Niso samo stare zgradbe, ulice in spomeniki, ampak tudi ljudje, živali in rastline. Vse te zgodbe čakajo, da jih povemo.«

Marjan Ostroško iz Preobrazbe 42 je poudaril, da ima Ptuj veliko zgodb: »Nekatere so nam zelo dobro poznane, druge manj. Na festivalu smo zavestno pustili odprt prostor in dali nastopajočim možnost, da izberejo tematiko in kaj povejo o njej. S tem smo pustili, da na festivalu pride do izraza raznolikost zgodb in da dejansko vsak, ki to želi, dobi možnost in postavi kamenček v mozaik festivala.«
 

FOTO: Zavod Tura Ptuj

Petek, 20. september

Ob 17. uri bosta izpred Mestnega gledališča Ptuj sprehod in opazovanje mestnih ptic z naslovom Ptice v mestu. Sprehod bo vodil Dominik Bombek iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Ob 18. uri bosta na vrsti Ogled rova pod gradom in možnost pokušnje vina v temi. Zbirno mesto bo pred rovom pod gradom nasproti bivše vojašnice, ogled in degustacijo bodo pripravili v Zavodu TuRa Ptuj.

Med 19. in 22. uro bo v Fürstovi hiši na Ptuju dogodek Tudi prostori živijo. Anja Potočnik bo predstavila zgodbe stavbe, nastopila bosta še pesnik Sergej Harlamov in kantavtor Olfamož.

FOTO: Zavod Tura Ptuj

Sobota, 21. september

Med 8.00 in 9.15 se obetata Gozdna terapija in čuječni sprehod po Ljudskem vrtu. Zbirno mesto bo pri paviljonu v parku, terapijo bo vodil Marjan Ostroško.

Med 9.30 in 10.30 se bo pred ptujsko Mestno hišo začela igra oziroma mestna dirka za vse starosti Kako dobro poznaš svoje mesto?. Dogodek bo organiziralo Društvo Steza.

Med 11. in 12. uro bodo v letnem vrtu Hotela Mitra na vrsti Ptujski junaki in vino skozi zgodovino. Peter Srpčič bo nastopil v vlogi Marka Valerija Maksimilijana in Friderika Ptujskega, Andrej Sajko pa bo predstavil vinsko zgodbo.

Med 13. in 14. uro bo sprehod po mestnem jedru Drevestinacija. Začel se bo pod rdečo bukvijo na grajskem griču, vodila ga bo Irena Bezjak.

Med 14. in 16. uro nas čaka Popotovanje skozi čas: Hiška Herberstein House. Spoznati bo mogoče zgodbo hiške v Mestnem Vrhu, predstavila jo bo Natasha Golob.

Med 16. in 17. uro bo v galeriji Art Stays na Slovenskem trgu Pogovor s ptujsko slikarko Rozino Šebetič.

Med 17. in 18. uro bo v Bo Cafe Popoldansko branje knjig o Ptuju.

Med 18. in 19. uro bo Predstavitev Osterbergerjeve kleti v Hotelu Mitra. Zgodovinsko klet bo predstavil Peter Vesenjak, vina bo mogoče tudi poskusiti.

Med 19. in 20. uro bo v Hotelu Mitra predstavitev Mitreji na Ptujskem, pripravil jo bo Mihael Toš Tosch.

FOTO: Zavod Tura Ptuj

Nedelja, 22. september

Od 9.45 do 11.00 bodo organizirali dogodek Pridi na kavo – zgodba o kavarni Kipertz v Hotelu Mitra. Zgodbo bo predstavil Peter Vesenjak.

Med 11.00 in 12.00 bo v rovu pod gradom dogodek Ali slišiš klic – Zgodba o Parzivalu, srednjeveški ep bo predstavila Anita Pukšič.

Ob 16.30 se bo začelo Vinsko popotovanje po Ptuju. Začelo se bo pred minoritskim samostanom, vodila ga bo Jana Gerl.

Ob 17.15 bo Vinska degustacija v rovu pod gradom, vodila jo bo Jana Gerl.

Med 18.00 in 19.00 bo v MuziKafeju Pogovor s prišleki – Ptujčani, ki so se priselili od drugod. Pogovor bo vodil Marjan Ostroško.

Med 19.00 in 20.00 bo v Fürstovi hiši Zvočna razstava o Ptuju na Ptuju za Ptuj, nastopila bo Sara Korošec.

Celoten program Festivala ptujskih zgodb je na voljo tukaj.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice