Že šesti Festival Dojiva.se letos v vrsti slovenskih krajev - tudi na Ptuju, s sporočilom, da je zaupanje vase ključnega pomena ob vstopu v starševstvo.

Vse od poroda naprej se v realnem življenju vrstijo izzivi za oba starša in jih je s pomočjo zaupanja vase in podporo okolice možno preseči. 

Premagovanje številnih realnih težav

Ob svetovnem tednu dojenja bo v soboto, 3. avgusta, po vsej Sloveniji potekal že šesti Festival Dojiva.se.

Festival je namenjen pomoči in informiranju nosečnic o dojenju in o podpori doječim mamam pri premagovanju številnih težav, ki so realna plat materinstva. 

Festival je srečanje med nosečnicami in mamami. To je prenos izkušenj in znanja o dojenju, porodu, starševstvu. Ker je veliko tega znanja izgubljeno in ker se preveč zanašamo na tehnične rešitve (pri dojenju in porodu), ter izgubljamo stik z naravo, je namen festivala medsebojna podpora, da obnovimo znanje, ki je že v nas in smo ga pozabili, pravijo organizatorji festivala.

Festival tudi na Ptuju

Letos Festival Dojiva.se poteka v štirinjastih slovenskih mestih, tudi na Ptuju oziroma natančneje v Mestnem parku.

V sklopu festivala bo potekal energijski stik, fizioterapevtka bo spregovorila o pravilnem razvoju v prvem letu starosti, potekalo bo predavanje za očete, diplomirana psihologinja bo govorila o mami po porodu, seznanili se boste lahko z uporabo eteričnih olj za podporo mamici in dojenčku, prav tako pa bo potekal tudi pester spremljevalni program. 

Podpora, nasveti in spodbude

Številne mame se srečajo s težavami pri dojenju, zato prenekatera odneha. V družbi namreč velja, da ima dojenje enakovredno alternativo: to so dodatki oziroma adaptirano mleko. Kar je legitinma izbira in odločitev vsake mame posebej.

"V skupnosti Dojiva.se pa smo tudi zaradi lastnih izkušenj in težav z dojenjem prepričane, da je takšna odločitev bistveno bolj redka, če je mama deležna podpore, nasvetov in spodbude, da premaga različne začetne težave in vztraja z dojenjem. V skupnosti Dojiva.se smo z nasveti, s podporo in s spodbudo pomagale več kot 15.000 mamam. Prepričane smo, da vsaka mama, ki si želi in ima dovolj podpore, zmore."

Letošnji festival z geslom »Zaupam si«

Z letošnjo temo festivala »Zaupam si« želijo opozoriti na to, da so težave, s katerimi se soočajo doječe matere, vsakdanje in bi velikokrat rešitve bile preprostejše, če bi matere imele več zaupanja vase. Zato javno govorijo o težavah in izzivih materinstva, da bodo svoje težave prepoznale tudi skozi izkušnje drugih mam ter dobile pogum in praktične nasvete, kako jih premagati. Ko se enkrat vrne zaupanje vase, je tudi odločanje in prevzemanje odgovornosti veliko lažje. To vpliva na samozavest žensk, ki se nemalokrat soočajo z občutki krivde; tudi zaradi pomanjkanja zaupanja vase, so prepričani organizatorji festivala.

"V skupnosti Dojiva.se verjamemo, da je vsaka mama najboljša mama za svojega otroka, da pa je v realnosti biti mama težko in da so vsi izzivi, s katerimi se srečujejo, normalni." 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice