Slika je simbolična.
Letošnja sezona kaže rast nočitev in vračanje tujih gostov ter napoveduje doseganje rezultatov iz najuspešnejšega leta 2019.

Na Ptuju smo tradicionalno slavili turistični praznik. Tokrat je posvečen ponovnemu razmisleku o turizmu, ki se osredotoča na prihodnost. 

To praznovanje je tako priložnost za ponoven razmislek o tem, kako delamo s turizmom in v turizmu, kako postaviti ljudi in planet na prvo mesto ter usmeriti vse ravni v skupno vizijo za bolj trajnostno vključujoč turizem. 

»Treba je zavihati rokavi in stvari premikati v smeri večjega obiska in ponudit tisto, kar imamo. Seveda sta zdaj za nami dve leti, ki sta bili zaradi covida precej okrnjeni, pa smo mogoče domače goste bolj sprejeli,« je ob dnevu turizma dejal Peter Pribožič iz Turističnega društva Ptuj.

Ob dnevu turizma na Ptuju še posvet

Na ta dan pa je na Ptuju potekal posvet, ki so se ga udeležili županja Nuška Gajšek in njeni sodelavci ter ponudniki, organiziral Zavod za turizem Ptuj. 

Direktorica Tanja Srečkovič Bolšec je zbranim predstavila dosedanje aktivnosti Zavoda in načrte za prihodnje mesece. Predstavila je pomen sodelovanja vseh turističnih deležnikov pri ustvarjanju turizma ter pomembnost povezovanja.

Destinacija Štajerska, katere ustanovni član je tudi Ptuj, združuje 15 partnerjev, skupno 34 občin, in je trenutno po številu vključenih lokalnih skupnosti in destinacij največja regijska oblika povezovanja v nacionalnem merilu. Ustanovitev slednje je zelo pomembna tudi zaradi vzpostavljanja in uveljavljanja skupne blagovne znamke »Slovenska Štajerska« na domačem in tujih trgih ter možnosti pridobivanja dodatnih finančnih sredstev.

Peter Vesenjak iz podjetja Hosting, ki skupaj z Mišo Novak pripravlja novo Strategijo ptujskega turizma 2022-2028, je analiziral stanje turističnih nočitev letošnjega leta v primerjavi z letoma 2021 in 2020 ter letom 2019, ki velja za edino relevantno v turističnih krogih, saj sta leti 2020 in 2021 zaradi koronskih ukrepov neprimerljivi. 

V prvih osmih mesecih 114 tisoč nočitev

Statistika kaže, da se je v prvih osmih mesecih letošnjega leta na Ptuju generiralo 114 tisoč nočitev in 50 tisoč prihodov, kar je 0,2 odstotka več, kot v enakem obdobju leta 2019. 

V prvem polletju so prevladovali domači gostje, poleti pa je bil višji delež tujcev. 

Ugotovili so tudi, da se je na Ptuj v poletnih mesecih v velikem deležu vrnilo nekaj najboljših tujih trgov, kot so Avstrija, Nemčija, Italija, Nizozemska in Češka. 

K nam posebno radi pridejo Nemci in Avstrijci. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice