Danes so policisti na Ptujskem jezeru izvedli poostren nadzor, ki je vključeval nadzor plovil, članov posadk, prevoz oseb in blaga ter izvajanje plovbnega režima.

Tako kot na cesti, namreč tudi na celinskih vodah veljajo pravila, ki določajo kako, kje in kdaj se lahko izvaja plovba. Policisti na tem področju sicer ne beležijo hujše problematike, na seznamu najpogostejših kršitev pa so na primer: upravljanje s čolnom brez veljavnega potrdila oopravljenem preizkusu znanja za upravljanje čolna, oziroma potrdila o usposobljenosti za voditelja čolna, upravljanje plovila pod vplivom alkohola, plovba izven določenih con in časa, da čolni niso vpisani v vpisnik čolnov ali, da nimajo sklenjene pogodbe o zavarovanju odgovornosti za škodo, ki jo z uporabo povzroči tretjim osebam ...

Policisti preverjajo tudi obvezno opremo, med katero sodijo:

   - sidro ali drugo sredstvo za sidranje z najmanj 15 metrov dolgo vrvjo
      ali verigo za sidranje in dvoje vrvi za privez skupne dolžine najmanj
      30 metrov ter ustrezne jakosti,
   - dve ustrezni vesli (čoln do 5 metrov dolžine)
   - vedro s korcem (zajemalko), oz. vodno črpalko,
   - luči in dnevne oznake po predpisih o izogibanju trčenju na morju.

Piton – policijski patruljno-reševalni čoln

Policijski patruljno-reševalni čoln z oznako P-25 je prvenstveno namenjen za opravljanje policijskih nalog na celinskih vodah, kamor sodijo nadzor nad varnostjo plovbe, nadzor plovnih poti, ekologija ter reševanje ljudi in premoženja, iskalne akcije ... Gre za čoln dolžine 5,20 metrov z vodoodpornim trupom iz aluminija in napihljivimi zračnimi komorami oz. tubusi, njegovo službeno ime pa je Piton. 

Bodite previdni na divjih kopališčih

Ker so naravne vode privlačne tudi za kopanje in druge športne aktivnosti, še poudarjajo, da kopanje ali rekreiranje ni varno povsod. Tako imenovana divja kopališča so brez upravljalcev in reševalcev iz vode, ki skrbijo za varnost in nudijo prvo pomoč, zato je tam kopanje ali rekreiranje na lastno odgovornost. 

Preberite še

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice