FOTO: Damjan Trafela
V Šolskem centru Ptuj je te dni zavrelo zaradi postopkov imenovanja ravnateljev na treh srednjih šolah.

Nezadovoljstvo so javno izrazili na strojni šoli, kjer kolektiv, dijaki in starši enotno podpirajo sedanjega ravnatelja Bojana Lampreta, a ta na svetu zavoda ni dobil zadostne podpore. Obeta se celo razveljavitev vseh treh postopkov.

Dogajanje začinilo anonimno pismo 

Dogajanje na omenjenem šolskem centru je prejšnji teden, le dva dneva pred sejo sveta zavoda, na kateri so odločali o predlaganih kandidatih, dodatno začinilo anonimno pismo, ki je zaokrožilo v javnosti, poroča STA. V obsežnem gradivu je bilo med drugim nanizanih kar nekaj očitkov zoper nekdanjo v. d. direktorice centra Darjo Harb, ki se poteguje za nov mandat ravnateljice na ekonomski šoli, in sedanjega direktorja Otona Mlakarja, ki naj bi ju skupaj s še nekaterimi vodili zasebni finančni in politični interesi.

Sveta zavoda je sicer prejšnji teden kot edinega kandidata za ravnatelja elektro in računalniške šole znova izbral Rajka Fajta, državnega in mestnega svetnika iz vrst SDS, zoper katerega je v pismu prav tako nanizanih nekaj očitkov.

Obe kandidatki za ravnateljico ekonomske šole, Harbova in Vesna Trančar, sta prejeli po osem glasov, zato bo razpis treba ponoviti. Kandidatka za ravnateljico strojne šole Anja Jesenek Grašič je dobila enajst glasov podpore, le šest pa kljub podpori dijakov, staršev in kolektiva dolgoletni ravnatelj Lampret, poroča STA. 

Ponovitev postopkov

Vendar pa bo najverjetneje treba ponoviti postopke na vseh treh šolah, saj šolski center razpisov za ravnatelje ni objavil v sredstvih javnega obveščanja. Kot so namreč pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, to pomeni postopkovno napako, ki je razlog za neveljavnost postopka imenovanja.

Na pristojnem ministrstvu še dodajajo, da se kot ustrezna šteje objava v časopisih (tudi v Šolskih razgledih) in v uradnem listu, ni pa predvidena oziroma ustrezna objava le na internetni strani šole ali objava prostega delovnega mesta na zavodu za zaposlovanje. Prav tako ni primerna zgolj objava po radiu.

Zadošča objava razpisa na spletni strani zavoda

Predsednica sveta zavoda Mirjana Nenad s takšnim mnenjem uradno še ni bila seznanjena, so si pa pridobili pravno mnenje odvetnice šolskega centra, ki je zagotovila, da zadošča objava razpisa na spletni strani zavoda. Z okrožnico ministrstva, ki takemu mnenju nasprotuje, je seznanjena, a je po njenem ta deloma neveljavna, tudi zato si je pridobila pravno mnenje.

»Če je šlo za napako, bomo razpis verjetno morali ponoviti,« je še dodala Nenadova in povedala, da se bodo v tem primeru po pomoč in razlago obrnili na šolsko ministrstvo, po potrebi pa tudi na druge pristojne inštitucije.

Dosedanjemu ravnatelju stopili v bran

Dosedanjemu ravnatelju strojne šole so v bran stopili predstavnica zaposlenih ter predstavnika dijakov in staršev. V imenu kolektiva je Zlatka Planinc dejala, da so si učitelji, pa tudi dijaki in njihovi starši, enotni, da je Bojan Lampret za njih edini kandidat za ravnatelja.

Na očitke iz anonimke sta se odzvala tudi Harbova in Mlakar. Prva je povedala, da so vse navedbe, povezane z njenim imenom, lažne in neutemeljene, saj so bile v preteklosti preverjene s strani različnih inšpekcij in drugih organov, a niso ugotovile nobenih nepravilnosti, poroča STA. 

Aktualni direktor Mlakar je dejal, da se sam v postopke izbire ravnateljev sploh ni vpletal. Glede dejstva, da niso objavili razpisa v medijih, je pojasnil, da so se tako odločili zaradi ne preveč dobrih finančnih razmer, zato so razpis objavili le na svoji spletni strani in na portalu zavoda za zaposlovanje. Pri tem je tudi sam potrdil, da so zaupali naročenemu pravnemu mnenju, še poroča STA. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice