Na Gimnaziji Ptuj bodo od 20. do 22. decembra potekali projektni dnevi Človek in meje.

Na Gimnanziji Ptuj se bodo jutri pričeli projektni dnevi z naslovom Človek in meje, ki bodo trajali do 22. decembra. Letos bodo potekali že enajsti projekti dnevi na Gimnaziji Ptuj, ki prinašajo tudi novost. Do letos so projektni dnevi trajali ves teden, od letos naprej pa bodo trajali le tri dni. V projektne dneve vključijo vse dijake in profesorje Gimnazije Ptuj ter vabljene goste in strokovnjake na izbrano temo projektnih dni.

Na projektnih dnevih Človek in meje se bodo posvetili človeku, sebi, odnosom in vrednotam. V sredo bodo z uvodno prireditvijo predstavili razvoj človeške zavesti od stvarjenja do danes. Za tem se bodo zvrstile številne delavnice, v katerih bodo dijaki na različne načine spoznavali bogate vsebine. Primož Šterbenc bo predaval o aktualni temi Islam kot TISTO.

Kot je za ptujinfo.com povedala vodja projektnih dnevov, Estera Jelenko je namen projektnih dnevov dijakom predstaviti obširno tematiko na malo drugačen način. Zaradi obširnosti teme, je to skoraj nemogoče predstaviti pri rednem pouku, zato so se že pred leti odločili za takšen način, ki se je kasneje izkazal kot dober način prakse.

Dijaki bodo pisali novele

V četrtek si bodo dijaki ogledali film Brezmejno 2016, avstrijskega režiserja Petra Zacha. Za film je spremno besedilo zapisal pesnik, prevajalec, pisatelj, kritik in nekdanji dijak Gimnazije Ptuj Aleš Šteger. Četrtek bo predvsem namenjen ustvarjalnosti dijakov, saj bodo v razrednih skupnostih napisali novelo na temo Človek in meje. Novelo bodo napisali ob jasnih navodilih in smernicah iz literature, psihologije in filozofije ter jo tudi likovno obogatili.  Vsaka knjiga bo obsegala toliko strani, kolikor je dijakov v razredu. Svoje ustvarjanje bodo nato v petek v kulturni dvorani Gimnazije Ptuj tudi predstavili.

V okviru projektnih dni bodo za dijake organizirane tudi različne delavnice z različnimi temami. Delavnice, ki bodo na voljo so: Zgodbe obrazov; Čudovita brezmejnost besedilnih pokrajin; Meje onesnaževanja; Umetnost in špor;, Ekstremni športi; Onkraj vrveža, Svetovni splet in zasvojenost (z njegovimi vsebinami), Brezmejni svet gliv in omejeni svet človeka, Žica na meji, Invazivne vrste, Postani to, kar bi lahko bil - najboljša različica sebe; Pohvala, kazen, graja - kje je meja prava?; Etika poseganja v okolje; Etika ohranjanja življenja; Meje mojega jezika so meje mojega sveta; Meje našega jezika so meje našega sveta; Prevajanje - angleščina; Človek v krogu in kvadratu; HTML, HTML5, CSS - nove meje naše ustvarjalnosti in domišljije; Podjetništvo - moja prihodnjost; »Kultura poniževanja«; Brezmejno zvezdno nebo; Ali znam dovolj?; Življenje drugih; Otroci so tega vredni; Padec železne zavese; Gravimetrija - merjenje težnega pospeška; Lepo pišem - presegam meje svojega časa; Moje omejitve, moje priložnosti; Trije jeziki na en mah.

Umetnost in šport

Na delavnici bodo obravnavali kratek pregled pojmovanja lepote človekovega telesa v različnih časovnih obdobjih, pomen lepo oblikovanega telesa v sodobni družbi ter spoznali osnove perspektive risanja. Dijaki bodo s pomočjo risbe izpostavili estetski vidik športa. Izbrane športne dejavnosti, ki bodo na voljo so športne igre, umetnostno drsanje, športno ritmična gimnastika, avtomobilizem, moto šport, konjeništvo, smučarski skoki ter ritmično plavanje.

Pohvala, kazen, graja – kje je meja prava?

Na delavnici bodo govorili o tem, kakšen je bil vzgojno-izobraževalen proces na Gimnaziji Ptuj nekoč in kakšen je danes. Odgovore bodo iskali s pomočjo gradiva iz različnih desetletij, ki je na voljo v šolskem arhivu in v Zgodovinskem arhivu Ptuj. Dijaki bodo primerjali pohvale, kazni ter ovrednotili pomen hore legalis. Delavnico bodo vodili uslužbenci Zgodovinskega arhiva Ptuj, Branka Šijanec in Jelka Kokol Plošinjak.

Etika poseganja v okolje

Človek je v svoji zgodovini vedno posegal v okolje, da ga je s tem prilagodil svojim potrebam. Današnji razvoj tehnike omogoča takšno poseganje, da se moramo vprašati, kje je meja, ko poseganje postane kontraproduktivno tako okolju kot tudi ljudem. Na delavnici, ki je primerna za dijake tretjih in četrtih letnikov, bodo govorili o tem, kaj bomo zapustili prihodnjim generacijam ter kakšen je vpliv poseganja v okolje na globalno pravičnost.

»Kultura poniževanja«

Vsak se je že kdaj srečal z negativno opazko, z izključenostjo iz skupine, morda ustrahovanjem, izsiljevanjem, zasramovanjem v živo ali preko družbenih omrežij. V delavnici se bodo pogovarjali o ustahovanju v živo ali preko spleta. Iskali bodo odgovore na vprašanja, kako zastaviti aktivno držo proti vrstniškemu nasilju in kako ustvariti medvrstniško podporo žrtvam. Delavnico bo spremljala razstava posterjev mladih umetnikov, ki uporabljajo plakete kot orodje za izraz lastne izkušnje nasilja in diskriminacije ter pripoved ene izmed žrtev nasilja.

Otroci so tega vredni

Na delavnici bodo dijaki s pomočjo tekstov in delovnih listov spoznavali različne načine vzgajanja in njihov vpliv na oblikovanje osebnosti. Razmišljali bodo o tem, kakšen je bil prevladujoč vzgojni slog njihovih staršev, kaj cenijo pri vzgoji svojih staršev in kaj bi spremenili. Z igro vlog bodo predstavili posamezen vzgojni slog in se učili, kako se ustrezno postaviti zase.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice