FOTO: Ptujska Gora tourism, Facebook
V Sloveniji je večina romarskih cerkva posvečenih Mariji, med njimi pa ima prav posebno mesto gotska bazilika na Ptujski Gori.

Ptujskogorski bratje minoriti danes vabijo k praznovanju Marijinega vnebovzetja v baziliko na Ptujski Gori. Tam bo danes več maš: ob 6.30, 8.00, 12.30, 16.00 in 19.00. Ob 9.00 bodo pripravili molitveno uro. Somaševanje in posvetitev slovenskega naroda Mariji ob 10.00 bo vodil mariborski nadškof in metropolit Alojzij Cvikl, sledile bodo pete litanije Matere Božje.

Ob tem prazniku na Ptujski Gori glede na izkušnje v prejšnjih letih pričakujejo od okoli 5.000 do 7.000 vernikov. Prostora za vse v cerkvi seveda ne bo, zato bo bogoslužje prek zvočnikov mogoče spremljati tudi zunaj stavbe.

V Turistično-informativnem centru Ptujska Gora bodo med 9. in 18. uro v novi vinoteki na ptujskogorskem trgu pripravili degustacije izbranih vrhunskih vin haloških vinarjev, ponujali bodo tudi sladoled, razne spominke, igrače in tako dalje.

Marijino vnebovzetje je eden največjih krščanskih praznikov, v Sloveniji je od leta 1992 tudi dela prost dan. 15. avgusta se kristjani spominjajo, da je bila Devica Marija z dušo in telesom vzeta v nebesa. Prazniku sicer pravijo tudi veliki šmaren, velika maša ali kar druga velika noč.

FOTO: Ptujska Gora tourism, Facebook

Na 352 metrov visok grič so ljudje romali že od nekdaj. Po legendi je nekoč na Vurberku živel bogat grof, ki je imel le enega otroka; slepo hčerko. Starši in deklica sama so v molitvi za pomoč prosili Marijo. Slepa deklica je nekega dne pred seboj zagledala luč, odprla je oči in spregledala. Starše je prosila, naj jo zapeljejo na kraj, kjer je zagledala svetlobo. Na tem mestu je takrat stal križ, hvaležni oče slepe deklice pa se je odločil, da bo na tem kraju postavil veliko cerkev. Tako naj bi nastala ptujskogorska cerkev in romarski kraj.

Preberite še

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Katoliska vera (nepreverjen)

Velikokrat so ze povedali, da je Katoliska vera edina "ta prava" vera. Katoliska cerkev in Katolicani so edino "ta pravi".

Starejše novice