Spričo vse bolj razširjene uporabe spleta in družbenih omrežij med mladimi so se v mobilnem operaterju Telemach odločili za zagon projekta Varni na spletu, varni v svetu.

V sklopu projekta bodo na osnovnih šolah po Sloveniji izvajali interaktivne delavnice varne rabe interneta za učence predmetne stopnje.

Znanje osvojili šestošolci

Prva takšna delavnica je potekala na OŠ Ljudski Vrt Ptuj, kjer so nova znanja in veščine varne rabe interneta ter družbenih omrežij osvojili šestošolci. Med drugim so spoznavali različne pristope spletnih goljufov, načine reševanja težav, uporabe ustreznih gesel, preprečevanja dostopa do osebnih podatkov, zaščite zasebnosti na družbenih omrežjih ter se podrobneje seznanili s prednostmi in nevarnostmi uporabe svetovnega spleta, poroča STA. 

»Kljub temu da je uporaba interneta nekaj vsakdanjega in prinaša nemalo priložnosti, moramo pri uporabi delovati odgovorno,« izpostavljajo v Telemachu.

Nevarnosti spletnih prevar

Statistike kažejo, da se vsakodnevno srečuje z internetom več kot 70 odstotkov Slovencev. »Posledično se tako rekoč vsak uporabnik spleta prej ali slej sooči s številnimi nevarnostmi spletnih prevar. Obstaja velika verjetnost, da si zgolj z enim nepremišljenim klikom uporabniki povzročijo več škode kot koristi,« opozarjajo pobudniki projekta Varni na spletu, varni v svetu.

Pasti interneta prežijo na vse generacije

Najpogostejše težave so vdor v zasebnost, spletni kriminal, kraja identitete in neželena elektronska pošta, pri čemer je ključno, da se nanje odzovemo premišljeno in pravilno. V zadnjem času je vse pogostejša tema tudi objavljanje in deljenje neprimernih vsebin na družbenih omrežjih. 

Pasti interneta prežijo na vse generacije, pri Telemachu pa so prepričani, da ima zgodnje opozarjanje na problematiko na spletu zato še toliko večji pomen, poroča STA. 

S projektom Varni na spletu, varni v svetu želijo mlade iz vse Slovenije osvestiti o tem, kako se odzvati na različne poskuse spletnih prevar.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice