Foto: Rimske igre
Ptuj se bo med 15. in 18. avgustom spet prelevil v rimski Poetovio. Mestne ulice in trge bodo zasedli gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in drugi Rimljani.

Na dvanajstih Rimskih igrah bo življenje in običaje v starem Rimu predstavilo več kot 800 udeležencev iz šestih držav. Tema letošnjih iger bo, prazničnemu letu primerno, prvi zapis o mestu v antičnih pisnih virih pred natanko 1950 leti.

»V društvu Poetovio LXIX že dvanajst let pripravljamo enega največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope in si prizadevamo obuditi zgodbe, stare več kot dve tisočletji, ter predstaviti zgodovino našega lepega mesta,« je povedal predsednik omenjenega društva Andrej Klasinc. Dodal je, da je zbor vojskovodij v taboru Legije Gemine XIII leta 69 eden najpomembnejših dogodkov v zgodovini mesta: »Z izvolitvijo Vespazijana za rimskega cesarja je takratni Poetovio krojil usodo imperija.«

Rimljani so prišli tudi na novinarsko konferenco v ptujski Mestni hiši.

Rimske igre se bodo pričele v četrtek, 15. avgusta, ob 19. uri v Rimskem Kampu Poetovio na Štukih. Tam bodo slovesno odprli letošnjo novost, rimsko hišo oziroma domus. V stalnem lesenem objektu bodo zagotovili tudi prireditveni prostor. Prihodnje leto naj bi na štiri hektarje velikem kampu zrasle še lesene replike rimskih vojaških postojank, v katerih bi tudi izven časa Rimskih iger gostje lahko prespali.

V petek bodo med 11. in 18. uro v taboru potekale ustvarjalne delavnice za otroke, ob 19. uri pa organizatorji napovedujejo večerni spektakel.

V soboto se bo ob 11. uri pričela veličastna povorka po mestnih ulicah z dogajanjem pred Mestno hišo in Orfejevim spomenikom. Ob 12. uri se bo srečanje nadaljevalo na Panorami, z dirko kvadrig oziroma konjskih četverovpreg Circus Maximus. Dogajanje se bo nato preselilo na glavno lokacijo, kjer bo mogoče poskusiti rimske jedi in pijače ali se preobleči v rimska oblačila.

Nedelja bo posvečena predvsem družinam; v kampu bodo med 11. in 17. uro organizirali otroške delavnice, rimske igre in družinski dan. Dvanajste Rimske igre se bodo ob 17. uri svečano zaključile s posvetitvijo glavnega stebra za XII. Rimske igre.

Foto: Zavod za turizem Ptuj

Direktor uprave Mestne občine Ptuj Alen Jevtović je dejal, da Rimske igre sodijo že med največje ptujske tradicionalne prireditve: »Ta prireditev je pomembna za promocijo Ptuja, tako turistično kot zgodovinsko. Mestna občina Ptuj zato tovrstne prireditve podpira.« Prek javnega razpisa za tradicionalne prireditve je ptujska občina letos za Rimske igre prispevala 15.000 evrov, lani 10.000 evrov.

V društvu Poetovio LXIX želijo projekt v prihodnjih letih še nadgrajevati in obiskovalcem ponuditi predstavitev replik spomenikov, pa peči za keramiko, obrti in tako dalje. Cilj društva je tudi ustanovitev zveze mest rimskega imperija, ki bi Ptuj in ostala mesta še bolj spodbujala k povezovanju in ohranjanju dediščine.

Direktorica Zavoda za turizem Ptuj Tanja Srečkovič Bolšec je dejala, da društvo Poetovio LXIX svoje poslanstvo, torej obujanje dva tisoč let starih zgodb, opravlja vse leto: » Rimske igre so lep primer, kako lahko tovrsten dogodek prerašča v turistični produkt, ki bo mamljiv za turiste.«

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Rimljanski bogovi (nepreverjen)

Kupit, Tiana, Jupiter, Zevs, Julius, Fortuna, Nonna, Venera, Neptun ...

Starejše novice