V Javnih službah Ptuj so napovedali spremembe pri zbiranju in odvozu odpadnega stekla.

V ptujski občini se odpadno steklo zbira na ekoloških otokih, z novim letom pa se obetajo spremembe. Vse zabojnike za zbiranje odpadnega stekla bodo z ekoloških otokov odstranili in steklo začeli zbirati po sistemu od vrat do vrat.

Novost bo veljala za vse individualne uporabnike na območju Mestne občine Ptuj.

V Javnih službah Ptuj so razložili, da bo sistem zbiranja stekla potekal nekoliko drugače kot pri zbiranju preostalih odpadkov: »Gospodinjstvo bo odpadno steklo samo zbiralo v svojih zabojnikih oziroma 'gajbicah', saj ne želimo gospodinjstva obremenjevati še z dodatnim zabojnikom.«

Toliko bo treba odšteti za zabojnik za steklo, če ga boste želeli

Če bo gospodinjstvo vendarle želelo posebno posodo za odpadno steklo, jo bo lahko naročilo na sedežu družbe. Gre za posodo, ki jo občani že uporabljajo za zbiranje drugih frakcij, kot so embalaža, papir ali mešani komunalni odpadki.

Tisti, ki bodo želeli naročiti posebno posodo za steklo, bodo v skladu z veljavnim cenikom za dostavo zabojnika odšteli 10,98 evra brez davka na dodano vrednost.

Črepinje naj bodo na vidnem mestu

V Javnih službah Ptuj želijo najprej poskrbeti za varnost zaposlenih, zato pozivajo k odgovornemu načinu zbiranja odpadnega stekla. Gospodinjstva tako naj stekla ne odlagajo v vrečkah, ampak le v gajbicah primerne velikosti.

»Če bodo v gajbicah tudi polomljeni ostanki odpadnega stekla, naj bodo na vidnem in takoj dostopnem mestu. Če bo gospodinjstvo imelo zabojnik, do tega problema ne bo prišlo,« so opozorili v Javnih službah Ptuj.

Med odpadno steklo sodijo le steklenice, manjši razbiti kozarci in podobno, ne pa tudi avtomobilsko steklo in podobni stekleni odpadki.

Sprememb pri položnicah zato ne bo

Zbiranje odpadnega stekla po sistemu od vrat do vrat ne bo vplivalo na obstoječo višino položnic za ravnanje z odpadki.

V Javnih službah Ptuj so razložili: »Prihranek, ki ga bomo ustvarili z opustitvijo čiščenja ekoloških otokov in odstranjevanja nepravilno odloženih odpadkov ob te, bomo namenili pokrivanju novo nastalih stroškov.«

Priznali so, da bodo z novim letom dela tako imeli več: »Vendar je družba optimizirala svoje procese dela, da se je lahko prilagodila dodatnemu načinu zbiranja.«

»Poskusni zajčki« so bili prebivalci naselja Bratje Reš

Od januarja do julija letos so v Javnih službah Ptuj v naselju Bratje Reš na Ptuju izvedli poskusni projekt zbiranja odpadnega stekla po sistemu od vrat do vrat. Zbiranje se je izvedlo v 129 gospodinjstvih v Reševi, Gajzerjevi, Čufarjevi, Zavčevi, Pivkovi in Črtkovi ulici. Uporabniki so odpadno steklo zbirali v svojih zabojnikih, odvoz se je izvajal enkrat na mesec.

Od januarja do julija se je na območju naselja Bratje Reš zbralo več kot dve toni in pol odpadnega stekla. Največ, 840 kilogramov, se ga je zbralo v mesecu januarju.

V Javnih službah Ptuj so povedali, da je bil odziv na projekt izjemno pozitiven: »V naselju se je izvedla anketa, kjer je bila večina uporabnikov, več kot 90 odstotkov, s storitvijo zadovoljna. Anketiranci so predlagali, da se ločeno zbiranje stekla od vrat do vrat še nadaljuje.«

Na ekoloških otokih so se poleg stekla nabirali tudi drugi odpadki

V Javnih službah Ptuj so poudarili, da kot družbeno odgovorno podjetje stremijo k doslednemu ločevanju vseh odpadkov: »Najboljše razultate pa daje ločeno zbiranje odpadkov, ki se prične že na izvoru, v gospodinjstvih.«

Dodali so, da je steklo edini odpadek, ki se še vedno zbira na ekoloških otokih: »Na nekaterih lokacijah se ob posodah pušča vse možne odpadke - kosovne, biološke, mešane komunalne odpadke in tako dalje. Želimo preprečiti odlaganje drugih komunalnih odpadkov na javnih mestih, uvedba sistema pa bo bistveno doprinesla k čistejšemu okolju.«

V Mestni občini Ptuj je trenutno 78 ekoloških otokov, na katerih se zbira samo odpadno steklo. S 1. januarjem prihodnjega leta bodo vse zabojnike za zbiranje odpadnega stekla iz ekoloških otokov odstranili.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice