Na Ptuju danes poteka državno tekmovanje za varnost kolesarjev v prometu.

Kot zaključek nacionalne preventivne akcije za večjo varnost kolesarjev Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa danes na Ptuju pripravlja 26. državno tekmovanje Kaj veš o prometu. Tovrstna tekmovanja imajo večdesetletno tradicijo in predstavljajo pomembno nadgradnjo usposabljanja za vožnjo kolesa v osnovnih šolah:

»Osnovni namen tekmovanj je dodatna spodbuda za učenje prometnih pravil in varnega ravnanja na kolesu pri otrocih in mladostnikih ter razvijanje zdrave tekmovalnosti z vključenim velikim številom sodelujočih otrok.«

Na državnem tekmovanju 65 učencev

Tekmovanja potekajo na ravni od šolskih, občinskih pa vse do državnega. Tekmovanje Kaj veš o prometu je sestavljeno iz preverjanja teoretičnega znanja prometnih predpisov, spretnostne vožnje na poligonu ter praktične vožnje v dejanskem prometu. V okviru šolskih tekmovanj je v letošnjem šolskem letu sodelovalo 141 osnovnih šol, v sistem tekmovanj Kaj veš o prometu pa je bilo vključenih skupno 1260 učencev ter vključno s kolesarskimi izpiti 923 osnovnošolskih učiteljev in mentorjev prometne vzgoje.

Izvedenih je bilo tudi 41 regijskih kvalifikacijskih tekmovanj, kjer je sodelovalo preko 80 občin, samo najboljši tekmovalci pa so se lahko uvrstili na državno raven. Letošnjega 26. državnega tekmovanja se bo tako udeležilo 55 učencev kolesarjev ter 10 učencev tekmovalcev s kolesi z motorjem.

Zaščitna čelada je pomemben del kolesarske opreme

Na agenciji za varnost prometa so v sklopu tekmovanj letos pripravili še preventivno-izobraževalne filme za varno kolesarjenje, izdali so informativno zloženko Varno s kolesom v prometu, izvedli več preventivnih dogodkov ter promovirali zaščitno kolesarsko čelado kot pomemben del opreme kolesarja.

Izsledki opazovanja so pokazali, da uporablja čelado skoraj 70 odstotkov otrok, približno 15 odstotkov odraslih ter samo 4 odstotke mladostnikov. Z novo zakonodajo je zaščitna čelada pri kolesarjenju obvezna za otroke in mladostnike ter za vse voznike mopedov, tudi do 25 kilometrov na uro. 

Današnje državno tekmovanje tekmovanje na Ptuju se začenja ob 8.30 na Osnovni šoli Ljudski vrt, poteka pa pod pokroviteljstvom župana Mestne občine Ptuj Mirana Senčarja.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice